FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Νόμος Κατσέλη: Σε ρυθμούς επιτάχυνσης…

Ημερομηνία: 30-10-2020 | Συντάκτης:

Την χαριστική βολή ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση σε μερικές χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις όσον αφορά την  1η κατοικία λόγω και των καθυστερήσεων που επέφερε η πανδημία. Με παρέμβαση στον ίδιο τον νόμο Κατσέλη και πρόσχημα την επιτάχυνση, αλλάζει με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ακόμα και ο τρόπος εκδίκασης, που πλέον θα γίνεται χωρίς δίκη σε ακροατήριο, χωρίς μάρτυρες, χωρίς διαδίκους, χωρίς δυνατότητα αναβολών και με νέα δυσβάσταχτη ταλαιπωρία όλων όσοι είχαν καταθέσει αιτήσεις αναπροσδιορισμού.

Έπειτα από την ασυλία των τραπεζιτών και μετά τον νέο πτωχευτικό νόμο που επιβάλλει άρση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, έρχεται και νέο δωράκι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με το επιχείρημα της ταχύτερης απόδοσης δικαιοσύνης. Συνοπτικές διαδικασίες -και μόνο για το συγκεκριμένο «είδος» δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν- μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο ειρηνοδίκης καλείται σε ελάχιστο χρόνο να αποφασίσει μόνος για την τύχη κάθε αίτησης, ενώ αν υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση του οφειλέτη, αυτομάτως η αίτηση θα θεωρείται άκυρη.

Η ωμή αυτή παρέμβαση σε εκκρεμείς δίκες κατά τη διαβούλευση χαρακτηρίστηκε από αντισυνταγματική έως και ανήθικη, δεδομένου ότι ο οφειλέτης θα είναι υποχρεωμένος σε νέα έξοδα για την υποβολή της ίδιας ακριβώς με την αρχική αίτησης επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τη δικονομία. Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας και με το κόστος της νέας διαδικασίας να βαραίνει αποκλειστικά τον οφειλέτη και όχι τον πιστωτή.

Το νομοσχέδιο, ενώ υποτίθεται ότι υιοθετεί τη λογική βούληση των οργάνων της Δικαιοσύνης να υπάρξουν ταχύτεροι ρυθμοί ειδικά σε εκκρεμείς υποθέσεις -με ό,τι αυτό συνεπάγεται, π.χ. πλήρωση θέσεων στις «μάχιμες» βαθμίδες, επαναπροσδιορισμοί σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια κ.λπ.-, στην ουσία δίνει άλλη μια χρυσή ευκαιρία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ξεμπερδεύουν με τα δάνεια των πολιτών που ονειρεύτηκαν ένα σπίτι.

Οι κύριες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις και σφοδρότερες κοινωνικές επιπτώσεις.

Με ρυθμούς επιτάχυνσης…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος