FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Η επιστροφή στην κανονικότητα

Ημερομηνία: 30-08-2021 | Συντάκτης:

Μας το έλεγαν χρόνια τώρα, σε όλους τους τόνους: «Το ζητούμενο είναι η επιστροφή στην κανονικότητα». Έχουν περάσει ουκ ολίγα έτη από τότε που άκουσα για πρώτη φορά την περιλάλητη φράση, η οποία έμελλε να διαμορφώσει ουσιαστικά τον δημόσιο διάλογο. Τον τελευταίο από αυτά τα διαδοχικά χρόνια της αβεβαιότητας, το επίδικο της κανονικότητας αφορούσε πια την επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής όπως ήταν, προτού ο κορονοϊός μας πάρει και μας σηκώσει, κι εμάς, κι όλο τον πλανήτη. Το στοίχημα ήταν μεγάλο και η κυβέρνηση είχε βάλει κατά την πάγια τακτική της τον πήχη ψηλά, διαμηνύοντας πως ο μέγιστος στόχος της ήταν να ξεμπερδεύουμε το συντομότερο με τον ιό. Οι μήνες περνούσαν, μπήκαμε στο δεύτερο καλοκαίρι, σε λίγο ξημερώνει Φθινόπωρο του 21’, αλλά ο ιός δεν υποχώρησε. Κάθε άλλο…

Από την άλλη, αργά ή γρήγορα, ο μέσος σκεπτικιστής, θα αρθρώσει τον αντίλογο. Γιατί; Μήπως όλα κανονικά δεν είναι; Μήπως όλα κανονικά δεν ήταν πάντα, εφόσον το «κανονικό» δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ορισμό τον οποίο θα του αποδώσεις. Και θα συνέχιζε ένας από τους σύγχρονους αν και πολύ μικρότερους Σωκράτες μας, με ομοβροντία μαιευτικών ερωτημάτων, έως ότου οδηγηθούμε μετά πόνων και βασάνων στον τοκετό της αληθείας. Κάθε καλοκαίρι τι συμβαίνει; Καίγονται τα δάση μας. Ενίοτε καίγονται και άνθρωποι δηλαδή, όπως εμείς γνωρίζουμε δυστυχώς από πρώτο χέρι, αλλά κατά κανόνα καταστρέφονται δάση, σπίτια, και περιουσίες. Φέτος τι έγινε; Κάηκαν τα δάση, και μάλιστα σε τρομακτικό βαθμό. Άρα όλα κανονικά.

Και προχωράμε. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όπου ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τι έγινε φέτος; Χιλιάδες παιδιά –για την ακρίβεια 40.300– αποκλείστηκαν από την δημόσια και δωρεάν παιδεία ή όπως θα το έθετε κομψότερα η αξιότιμη κα υπουργός, απελευθερώθηκαν από τα δεσμά των ελληνικών πανεπιστημίων. «Οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια». Είναι λεύτεροι να πληρώνουν, αν και σίγουρα οι οικογένειές τους δεν διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως (μόνο για δίδακτρα) για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε αμερικάνικα κολλέγια. Βέβαια, η κυβερνητική σπουδή της ελάχιστης βάσης είχε ως αποτέλεσμα στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης να μην περάσει ούτε μισός φοιτητής! Και μιας και μιλάμε για σπουδές και σοφιστείες, τι απέγινε άραγε το αφήγημα των «σοφών» της Πάτρας; Χάθηκε μέσα στ’ απόβραδο, που λέει και το τραγούδι, εφόσον το ενδιαφέρον των φοιτητών για τα τμήματα της Γεωπονικής σχολής στην Αιτωλοακαρνανία ήταν πρακτικά μηδενικό. Αλλά όλα καλά για την Ηλεία, και πάνω απ’ όλα κανονικά.

Αμ από Σεπτέμβρη να δείτε κανονικότητα που θα πέσει. Μπορεί ο κορονοϊός να μην έφυγε, ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην προχωρήσει εκ νέου σε lockdown, άρα και σε νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες θα βρεθούν στο κενό της χαμένης πελατείας και των ποικίλων παθογενειών που δημιούργησε η πολύμηνη παύση των δραστηριοτήτων. Επιπροσθέτως, 1η Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται η επενέργεια και της τελευταίας επιστρεπτέας προκαταβολής, όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις αναγκαστικά θα «απελευθερώσουν» χιλιάδες εργαζόμενους από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους, όπως έχει επισημάνει σε καίριο χρόνο ο κ. πρωθυπουργός. Κατά τα άλλα, μια χαρά κανονική διαφαίνεται η επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας και εν γένει στην αγορά. Μήπως είναι η πρώτη φορά που θα δούμε λουκέτα, σε μικρές και μικρομεσαίες κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις; Μήπως είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης της ανεργίας θα εκτοξευτεί; Μήπως η πρώτη φορά, που η φτώχεια θα εξαπλωθεί ως πανδημία απ’ άκρη σ’ άκρη, σ’ ολόκληρη τη χώρα; Ουδέν κανονικότερον τούτου.

Ένα μόνο άλλαξε: Το νεοπαγές δόγμα της εκκένωσης. Βλέπετε, είναι ίσως  η πρώτη φορά στην ιστορία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου μία κυβέρνηση δεν αναζητά ή δεν προσποιείται καν ότι αναζητά λύσεις στα προβλήματα, παρά μόνο συστήνει προς άπαντες και προς όλες τις κατευθύνσεις να εκκενώσουν. Εκκενώστε τα δάση, εκκενώστε τα σπίτια σας, εκκενώστε τα πανεπιστήμια, εκκενώστε τις επιχειρήσεις σας, εκκενώστε τα νοσοκομεία, εκκενώστε… μέσα, επί το λαϊκότερον. Άραγε, μήπως αύριο θα μας ζητήσουν να εκκενώσουμε και τη χώρα; Διόλου απίθανο. Διότι σε αυτή τη χώρα η κανονικότητα, όπως την αντιλαμβάνονται ορισμένοι τουλάχιστον εκ των πολιτικών μας ταγών, υπαγορεύει τα δικαιώματα και τα προνόμια να είναι για τους λίγους, και μόνο τα βάσανα για τους πολλούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος