FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Επιχείρηση κατασυκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος

Ημερομηνία: 14-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Μάκης Βορίδης: Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαιότητας

Μία μέρα μετά τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για την επίθεση στους φοιτητές. Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως πρόκειται για «συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο» της κυβέρνησης, η επιχειρησιακή αρμοδιότητα του οποίου ανήκει στην Αστυνομία.

Η κυβέρνηση χθες κάλυψε πλήρως την Αστυνομία, δεν σχολίασε αρνητικά την αστυνομική βία, τους τραυματισμούς φοιτητών και τις συλλήψεις φοιτητών ακόμα και έξω από τα σπίτια τους, επιχειρώντας να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της υπόθεσης στην εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που η ίδια ψήφισε.

Την ίδια μέρα που οι δύο συλληφθέντες αριστεροί φοιτητές έδωσαν στα δικαστήρια μαθήματα αξιοπρέπειας, δηλώνοντας επώνυμα πως βρέθηκαν στην ΑΣΟΕΕ δημόσια και με ξεσκέπαστα πρόσωπα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της νεολαίας, η κυβέρνηση επιμένει να κάνει λόγο για «μπαχαλάκηδες», κατασυκοφαντώντας το φοιτητικό κίνημα.

Παράλληλα επιμένει να συνδέει την πρόσφατη εξουδετέρωση τρομοκρατικής οργάνωσης με τη θεαματική «εξάρθρωση γιάφκας» στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου την Κυριακή και με την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά γεγονότα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Χθες, οι Ελληνες πολίτες είδαν με έκπληξη να οργανώνεται διαδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα να συνεχιστεί η νοσηρή κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε τη στήριξή του στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας. Απέδειξε ότι επιλέγει –και πάλι– να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Προκαλεί την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών».

Fake news νούμερο ένα: «Διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Πραγματικότητα: Στην αρχική διαμαρτυρία κατά του λοκ άουτ συμμετείχαν περίπου 250 φοιτητές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΕΑΑΚ και Αγωνιστικές Κινήσεις). Μάλιστα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, προπηλακίστηκε από φοιτητή, ενώ ζητήθηκε η αποχώρηση όλων των παριστάμενων βουλευτών.

«Σκουριασμένα μυαλά»

«Η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά. Οι μόνοι που θέλουν κλειστά πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά είναι οι γνωστοί “μπαχαλάκηδες” που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.

Κατασκευασμένη είδηση νούμερο δύο: Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δεν έκλεισε από τους φοιτητές αλλά από τις πρυτανικές αρχές, με την έμπρακτη υποστήριξη της ΕΛ.ΑΣ., κόντρα στη βούληση όλων των φοιτητικών παρατάξεων, πλην της ΔΑΠ.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνουμε με τις γιάφκες των κουκουλοφόρων, των κατασκευαστών μολότοφ, των διακινητών ναρκωτικών και των λαθρέμπορων εντός των Πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους καθηγητές» επανέλαβε χθες ο Στ. Πέτσας την ώρα που οι φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο δεν κάνουν ούτε μαθήματα ούτε την προγραμματισμένη γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου.

Για ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, που οδηγούν στον αυταρχικό παροξυσμό των τελευταίων ημερών, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Πρόσθεσε πως πρόκειται για «απαξίωση εκατοντάδων νέων ανθρώπων που διεκδίκησαν χτες το αυτονόητο – ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο, δίχως λουκέτα και αποκλεισμούς. Πρόκειται για συστηματική συκοφαντία που στρέφεται εναντίον της ακαδημαϊκής έρευνας και διδασκαλίας, του έργου και της προσφοράς των ελληνικών πανεπιστημίων, με μοναδικό σκοπό την αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Η κυβέρνηση οξύνει το κλίμα σε βαθμό που κανείς απορεί, πού αλήθεια αποσκοπεί η Νέα Δημοκρατία: Εμείς την προειδοποιούμε. Η προσπάθειά της να εκτρέψει τη δημόσια συζήτηση από την πρωτοφανή ανεπάρκειά της στο προσφυγικό, με ενέργειες βίας και καταστολής, είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη».

Το σχήμα ταυτίσεων, που χρησιμοποιεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση, είναι απλό, με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά: «γιάφκα – μπαχαλάκηδες – μειοψηφία – ΣΥΡΙΖΑ – εγκληματίες»: βρίσκουμε και βαφτίζουμε τα πάντα γιάφκες. Οι «μπαχαλάκηδες», δηλαδή μια μειοψηφία αριστερών και αναρχικών ατόμων (όχι φοιτητών), που καλύπτονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιτρέπουν, υποτίθεται, στους φιλήσυχους φοιτητές να σπουδάσουν, ενώ ταυτόχρονα υποθάλπουν τρομοκράτες και παραβατικούς.

Το σενάριο είναι κατανοητό, εύπεπτο και ιδανικό για αναπαραγωγή από τους συστημικούς μηχανισμούς προπαγάνδας. Αυτά όμως που βρίσκονται πραγματικά στο στόχαστρο της κυβερνητικής καταστολής είναι από τη μία ο αντικομφορμισμός, η ανυπακοή και η εξεγερτική διάθεση της νεολαίας και από την άλλη ο ίδιος ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου. Ομως οι δήθεν «μπαχαλάκηδες», φοιτητές, καθηγητές αλλά και μαθητές, κατά χιλιάδες σε όλη τη χώρα, έχουν αρχίσει να αντιδρούν…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος