FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Η «Ύβρις»

Ημερομηνία: 19-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια
Το κάλεσμα των ιδιωτών γιατρών με 2000 ευρώ αφορολόγητα για ενίσχυση στο ΕΣΥ.

Τα πράγματα, με δυο λόγια, έχουν  ως εξής. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας απαξιωμένο και χτυπημένο από τις μειώσεις δαπανών και τις ελλείψεις προσωπικού, καλείται να ανταπεξέλθει στη συνθήκη της πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις, κάνει ένα κάλεσμα σε ιδιώτες επαγγελματίες υγείας την περασμένη άνοιξη, με ελάχιστα αποτελέσματα όσον αφορά σε γιατρούς.

Μεσολαβεί το καλοκαίρι κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ενίσχυση και θωράκιση του ΕΣΥ. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ξεσπά και η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται ασφυκτική με το σύστημα να καταρρέει. Φτάνουμε στις αρχές Νοεμβρίου, με τη χώρα να μπαίνει για δεύτερη φορά σε γενικό lockdown και δεκάδες άνθρωποι να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους εντός και εκτός ΜΕΘ, για να εμφανιστεί η κυβέρνηση να προωθεί μόνιμες προσλήψεις και να καλεί ιδιώτες γιατρούς για ενίσχυση.

Όμως ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη φάση το κάλεσμα προς τους ιδιώτες γίνεται με όρους προκλητικούς. Μισθό 2.000 ευρώ αφορολόγητα και διατήρηση ιδιωτικών ιατρείων, με αποτέλεσμα την σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που από τη μεριά της απαιτεί την υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για την πανδημία. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), που θεωρητικά εκπροσωπεί όλους τους γιατρούς της χώρας, όχι μόνο δεν δηλώνει την άνευ όρων διαθεσιμότητα των μελών του μπροστά στην κατεπείγουσα για τις ζωές ανθρώπων συνθήκη αλλά πραγματοποιεί ρελάνς ζητώντας μισθό 3.000 ευρώ για τους ιδιώτες που θα συνδράμουν το ΕΣΥ.

Τί σημαίνουν όλα αυτά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς; Πώς βιώνουν αυτές τις κινήσεις της κυβέρνησης και του ΠΙΣ την ίδια ώρα που οι αντοχές τους δοκιμάζονται καθημερινά σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας; Εκφράζουν τους ιδιώτες γιατρούς οι απαιτήσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου;

«Ύβρις» προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι για τη κα  Τοσονίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, η πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και μάλιστα για δύο λόγους: «Πρώτον, γιατί βλέπουμε ότι ο ΠΙΣ και ο πρόεδρός του κ. Εξαδάκτυλος λειτουργούν ως οι λαγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Βγαίνουν δηλαδή να προτείνουν αυτό που έχουν ήδη συμφωνήσει με την κυβέρνηση κάτω από το τραπέζι, ψαρεύοντας αντιδράσεις. Και δεύτερον, γιατί από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα ενώ επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τί χρειάζεται να γίνει ώστε να μην θρηνήσουμε χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ενώ έχουμε πει ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΣΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με χιλιάδες νοσηλευτές και γιατρούς, η κυβέρνηση αντί να κάνει αυτό, διόρισε κάποιες χιλιάδες επικουρικούς συναδέλφους, με μόνο 700 να είναι γιατροί. Την στιγμή λοιπόν που δεν έχουν κάνει τίποτα για να ενισχύσουν το ΕΣΥ συζητούν με τον ΠΙΣ με ποιον τρόπο, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, θα καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η κα. Τοσονίδου θυμίζει ότι η ΟΕΝΓΕ έχει προτείνει να γίνει πρόσκληση προς τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα «με όρους ΕΣΥ και όχι με όρους πλιάτσικου», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Όταν ένας εξαίρετος συνάδελφος με το βαθμό του διευθυντή, παίρνει κάτω από 2 χιλιάρικα και λέει «εγώ είμαι γιατρός και δεν πρόκειται να πάω σπίτι μου», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο ίδιος κινδυνεύει να εκτεθεί, να νοσήσει και να πεθάνει, δεν είναι ύβρις να λένε ο κ. Εξαδάκτυλος και ο κ. Κοντοζαμάνης ότι θα έρθουν μέσα ιδιώτες γιατροί παίρνοντας 2 ή 3 χιλιάδες ευρώ, αφορολόγητα και ακατάσχετα;»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος