FOLLOW US: facebook twitter

Αιμίλιος Κακλαμάνος: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας

Ημερομηνία: 12-11-2019 | Συντάκτης:

Το 2ήμερο 8-9 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία η Προσυνεδριακή Διημερίδα του 14ουΠαμπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών από τους επίσημους καλεσμένους, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μαστοράκου Άννα, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, επανέφερε την πρόσφατη πρόταση του ΔΣ του ΠΙΣ (μετά από απόφαση της ηγετικής ομάδας του η οποία πρόσκειται στη ΝΔ) για Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα στα (κατά τα άλλα) Δημόσια Νοσοκομεία και μετατροπής τους από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.

Η πρόταση αυτή συνεπάγεται την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τη λειτουργία των Νοσοκομείων ως επιχειρήσεις ΑΕ, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την είσοδο στα Δημόσια Νοσοκομεία ιδιωτών ιατρών κοκ, μετακυλύωντας παράλληλα το κόστος στους ασθενείς. Αντί δηλαδή το Κράτος να εξασφαλίζει μία Δημόσια και καθολικά Δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου για όλους μας, θα σχηματιστούν νοσοκομεία δύο ταχυτήτων – τα αναβαθμισμένα (ημι-)ιδιωτικά για όσους έχουν να πληρώσουν και τα υποβαθμισμένα δημόσια για όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Η πείρα από άλλες χώρες του κόσμου όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, είναι τρομακτική.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της παράταξής της στον ΠΙΣ, προσπαθεί να εφαρμόσει βαθύτερα την πολιτική της ΕΕ αλλά και όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία αντιμετωπίζει την Υγεία ως κόστος για το Κράτος, και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, η παραπάνω πρόταση του ΠΙΣ είχε συζητηθεί θετικά ήδη από τη θητεία του προηγούμενου ΔΣ του, με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Για να το πετύχουν χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από τον κόσμο, έχουν αξιοποιήσει σε αυτή την προσπάθεια και τους εκλεγμένους στην τοπική διοίκηση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη πρόταση του Δημάρχου του Δήμου Ήλιδας κ. Λυμπέρη να αναλάβει ο δήμος την εξασφάλιση των χρημάτων για να πληρώνονται ιδιώτες ιατροί που θα εφημερεύουν στο ΓΝ Αμαλιάδας. Αλήθεια αυτά τα χρήματα που θα τα βρει; Μήπως αυτό συνεπάγεται αύξηση των δημοτικών τελών;

Οι ιατροί της Ηλείας και συνολικά ο λαός της περιοχής, θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς τους «φορείς» οι οποίοι έμμεσα ή άμεσα προωθούν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου. Πρέπει όλοι μας να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε ένα σύγχρονο, πλήρως επανδρωμένο με μόνιμους εργαζόμενους Σύστημα καθολικά Δημόσιας Υγείας, υψηλού επιπέδου και με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Παράλληλα, οι δύο Ιατρικοί Σύλλογοι του Νομού θα πρέπει να τοποθετηθούν σχετικά με την παραπάνω ντροπιαστική -κατά τη γνώμη μου- πρόταση του ΠΙΣ για να δούμε ποιος πραγματικά είναι με το πλευρό των λαϊκών οικογενειών και των ασθενών, και ποιος είναι με το ιδιωτικό συμφέρον (είτε του ιδίου είτε αλλωνών…).

Αιμίλιος Κακλαμάνος,

Στέλεχος της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ,

Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών ΓΝ Πύργου,

Αγροτικός Ιατρός στο ΚΥ Γαστούνης,

Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ,


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος