FOLLOW US: facebook twitter

Αιμίλιος Κακλαμάνος: Για την κατάντια της Υγείας στο Νομό Ηλείας

Ημερομηνία: 24-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Χρόνια τώρα, οι διαρκώς αυξανόμενες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που παρουσιάζουν όλες οι Υγειονομικές Δομές της Ηλείας, στερούν τo Νομό μας από σύγχρονη και αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όποιος βρεθεί π.χ. στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πύργου, θα δει ασθενείς και συνοδούς να περιμένουν ώρες στην αναμονή, νοσηλευόμενους να κοιμούνται σε ράντζα, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με εκβιασμούς, απειλές και “Εντέλεσθαι” από τους ιθύνοντες (Διοίκηση, 6η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας) να εργάζεται υπό απάνθρωπες και εξαντλητικές συνθήκες, ακόμη και πέραν των ωρών που ορίζει ο νόμος.

Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην πολιτική που διαχρονικά εφήρμοσαν και εφαρμόζουν στην Υγεία η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια πολιτική που:

• Μεταχειρίζεται την Υγεία ως εμπόρευμα, με χρηματοοικονομικά κριτήρια, προωθώντας, έμμεσα και άμεσα, την ιδιωτικοποίησή της.

• Αντιμετωπίζει την Υγεία ως «κόστος» και προσπαθεί να το μειώσει μετακυλίοντάς το στις πλάτες των ασθενών και αφήνοντας τις Υγειονομικές Δομές ζητιάνους των ιδιωτικών δωρεών (αξονικοί τομογράφοι, ασθενοφόρα, αναλώσιμα κλπ) και των ΜΚΟ.

• Καταδικάζει τα Νοσοκομεία σε διαρκή υποστελέχωση.

• Δε λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

Οι ευθύνες των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών είναι τεράστιες, αφού έχουν εφαρμόσει εξειδικευμένες όλες τις παραπάνω πολιτικές. Αποδέχονται το πέρασμα των αρμοδιοτήτων για την Υγεία στην τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι», το οποίο μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερη φορολογία των Δημοτών. Ταυτόχρονα, στηρίζουν την αυτοχρηματοδότηση των Υγειονομικών Δομών. Να πληρώνει δηλαδή ο πολίτης και από την τσέπη του για τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνει (όπως συνέβαινε με το 5ευρω στα Νοσοκομεία).

Ο λαός της Ηλείας έχει πλέον αρκετή πείρα. Ήρθε η ώρα να τους γυρίσει την πλάτη! Όλοι αυτοί που ανά τετραετία αλλάζουν “κουστούμι ανεξαρτησίας” και θυμούνται την Υγεία μόνο προεκλογικά, υπηρετούν την ίδια πολιτική, τα ίδια συμφέροντα. Γι’αυτό και κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (όπως στην παράταξη Κατσιφάρα ή την παράταξη Φαρμάκη).

Στις ερχόμενες εκλογές, οι κάτοικοι της Ηλείας έχουμε την ευκαιρία να δυναμώσουμε τη φωνή μας στηρίζοντας μαζικά τη Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμους και Περιφέρεια και το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές. Ώστε την επόμενη ημέρα, να έχουμε μια πιο ισχυρή λαϊκή εκπροσώπηση, η οποία θα παλεύει στο πλευρό μας ως ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κεντρική εξουσία, διεκδικώντας:

• Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας υψηλού επιπέδου και σύγχρονων προδιαγραφών.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ΑΜΕΣΑ σε όλες τις Υγειονομικές Δομές του Νομού.

• Αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων Υγειονομικών Δομών και δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων υπεύθυνων για την αντιμετώπιση ειδικών παθήσεων, την πρόληψη ασθενειών και την ψυχική υγεία.

Ας σταματήσουμε να ψάχνουμε «σωτήρες» και ας κάνουμε το βήμα για ένα καλύτερο αύριο! Ένα αύριο φτιαγμένο από εμάς, για εμάς.

Αιμίλιος Κακλαμάνος

(Αγροτικός Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ, Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών ΓΝ Πύργου, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος