FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΧΜΗΡΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΒΟΛΑ 08/11/21

Ημερομηνία: 08-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πολιτικολογίες

*Είναι εμφανές ότι ένα τμήμα του λεγόμενου «συστήματος» θέλει πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο λόγος είναι προφανής: Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει οριστικά έναν δυνητικό σύμμαχο και δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα κι αν κάποια στιγμή είναι πρώτο κόμμα. Είναι επίσης εμφανές ότι ένα άλλο τμήμα του συστήματος θέλει πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, είτε επειδή τον θεωρεί εύκολο αντίπαλο για τον Μητσοτάκη είτε επειδή θεωρεί ότι θα αποτελέσει ανταγωνιστή του Τσίπρα. Από τις συνεντεύξεις και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στα αθηναϊκά ΜΜΕ, αυτό προκύπτει.
*Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ίσως την πιο σοβαρή τοποθέτηση για τις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί προφανώς δεν μπορούν να πουν ότι θέλουν συνεργασίες και θέλουν να χτίσουν το δικό τους αυτόνομο προφίλ και τη δική τους ταυτότητα. Ωστόσο, ο βουλευτής τόνισε ότι προτιμούσε αυτή η συζήτηση να είναι πιο πολιτικοποιημένη και με θέσεις για τη σύγχρονη Κεντροαριστερά.
*Όποιος διάβασε προσεκτικά το άρθρο του Βενιζέλου στα ΝΕΑ του Σ/Κ, θα διαπίστωσε ότι υπάρχει απόσταση με την κυβέρνηση στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, αφού η κριτική του παραμένει αιχμηρή και ζητά ευθέως την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού του δημοσίου που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαχείριση της πανδημίας και σε όλες τις δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα.
*Από την Πάτρα θα κηρυχθεί η επίσημη έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου του ΜέΡΑ25 με ομιλία του γραμματέα Γιάνη Βαρουφάκη στις 10 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Αγορά Αργύρη στις 6:30μ.μ. Όσοι είστε οπαδοί και ψηφοφόροι, να πάτε γιατί στα γκάλοπ είναι στο «μπαίνω-δεν μπαίνω», γύρω από το 3%.

 

Πρωινές Αιχμές

*Aπό όσους είδατε στις πρώτες σειρές στην ομιλία του ΓΑΠ, πιστεύω ότι το ένα τρίτο δεν θα τον ψηφίσουν. Ονόματα προσεχώς.
*Το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Ότι η Αμαλιάδα παράγει περισσότερους ΓΑΠικούς από όσους μπορεί να καταναλώσει, εξ ου και ο νέος γύρος αντιπαράθεσης. Μου φαίνεται ότι μέχρι τώρα, μόνο η Νίκη Κοκκαλιάρη έπραξε ορθά στην επιλογή της.
*Όταν οργανώνεις τον προεκλογικό αγώνα ενός υποψηφίου με αποκλεισμούς προσώπων μόνο για το «γινάτι» σου, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Kαι τον υποψήφιο παίρνεις στον λαιμό σου και μέτωπα δημιουργείς.
*Το σχηματίζει σταδιακά το παζλ του ανασχηματισμού ο Τάκης Αντωνακόπουλος, αν και του έχει μείνει μία κενή θέση έμμισθου αντιδημάρχου. Τι περιμένει; Μήπως ετοιμάζει καμιά μεταγραφή;
*Στην Αμαλιάδα ο Γιάννης Λυμπέρης έδωσε δίμηνη παράταση σε όλους τους αντιδημάρχους, οπότε με το νέο έτος οι όποιες αλλαγές στο σχήμα.

Επαφές για την «ανάσταση» του τρένου 

Με τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ Πύργου συναντήθηκε χθες ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος μετακινήθηκε με το τρένο από το Κατάκολο έως τον Πύργο για να δει επακριβώς τα σημεία τα οποία χρήζουν παρέμβασης, στο πλαίσιο του σχεδίου αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου της Ηλείας. Φυσικά, στη συζήτηση κυριάρχησε η προοπτική της επαναλειτουργίας της γραμμής Πάτρας-Πύργου, για την οποία έχουν γίνει επαφές με τον Ηλείο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κ. Αθανάσιο Κοτταρά, για να βρεθεί η σχετική χρηματοδότηση. Όπως ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του, έχουν ήδη εκπονηθεί από τον ΟΣΕ οριστικές μελέτες έργων υποδομής για την σιδηροδρομική γραμμή από την Πάτρα έως τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία και έχει ήδη κατατεθεί αίτημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να ενταχθεί το έργο προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με προϋπολογισμό 45 εκ. ευρώ. Η μελέτη περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανακαίνιση των επτά σταθμών από την Κάτω Αχαΐα και συγκεκριμένα τους σταθμούς στο Λάππα, τη Βάρδα, τα Λεχαινά, την Ανδραβίδα, τα Καβάσιλα, τη Γαστούνη και την Αμαλιάδα συνολικού μήκους 77 χιλιομέτρων. Εκτιμάται ότι εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα για χρηματοδότηση, σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας με την Πάτρα και κατ’ επέκταση με την Αθήνα.

ΣΚΙΤΣΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Βιβλιοπαρουσίαση 

Το ερχόμενο Σάββατο, στις 6:30μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του δικηγόρου Χαράλαμπου Μπράμου, με τίτλο «ΣΚΙΩΝ ΕΤΥΜΟΝ», το οποίο είχε αναδείξει προ μηνών σε ρεπορτάζ η «Πρωινή». Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας και ο Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας. Εισηγητές θα είναι ο Καθηγητής της Δογματικής στο Παν/μιο Αθηνών, Νικόλαος Ξεξάκης, ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Παν/μίου Πατρών και πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών του ιδρύματος, Χρήστος Τερετζής, ο καθηγητής του Παν/μίου Ιωαννίνων και πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας, Σταμάτης Πορτελάνος, και ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Παν/μιο Πατρών, Αθανάσιος Φωτόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη υπό την προϋπόθεση της τήρησης των υγειονομικών κανόνων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος