FOLLOW US: facebook twitter

Aγροτικός εξηλεκτρισμός μέσω Ταμείου Μολυβιάτη

Ημερομηνία: 23-12-2022 | Συντάκτης:

-Αναθεωρείται ο ένας τομέας του περιφερειακού προγράμματος Αποκατάστασης

-Μένουν εκτός οι δήμοι Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων λόγω υπερδέσμευσης πόρων την περίοδο 2016-2020

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την αναθεώρηση του ενός από τα συνολικά τρία υποπρογράμματα Αποκατάστασης Πυροπλήκτων Ηλείας αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να αξιοποιήσει πόρους του Ταμείου Μολυβιάτη που έχουν κατανεμηθεί στην Περιφέρεια.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που είχε προκηρυχθεί το 2015, απαρτιζόταν από τέσσερα υποπρογράμματα (αποκατάσταση υποδομών, στρατηγικές ανασυγκρότησης, ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, τεχνική βοήθεια), εκ των οποίων το δεύτερο -Στρατηγικές Τοπικής Ανασυγκρότησης- αφορούσε δράσεις ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας διότι είχε εκτιμηθεί πως με ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για ενίσχυση μικρών οικοτεχνιών θα υπήρχε δυνατότητα ανάσχεσης της μείωσης και συγκράτησης του πληθυσμού, το οποίο όμως δεν προκηρύχθηκε ποτέ κυρίως για λόγους επιλεξιμότητας ως προς την ΣΑΕΠ 401, για αυτό και αποφασίστηκε να αλλάξει αντικείμενο και στόχευση.

«Προτείνουμε το Υποπρόγραμμα 2 να στοχεύσει, μέσω δημοσίων επενδύσεων στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικοτεχνίας, που είναι συνυφασμένη με το τοπικό παραγωγικό δυναμικό.   Ουσιαστικά μέσω της αναθεώρησης του Υποπρογράμματος 2 σε «ΝΕΟ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» στοχεύουμε την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων για την δημιουργία δικτύων μέσης τάσης και τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος σε απομακρυσμένες μονάδες-οικοτεχνίες, που δυστυχώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτή η ανάγκη καταγράφτηκε από τις προτάσεις των Δήμων Δικαιούχων του ΕΑΠ και με την αναμόρφωσή του το  υποπρόγραμμα 2 θα αποκτήσει δυναμική και λειτουργικότητα», εξήγησε ο κ.Ζαΐμης προσθέτοντας ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του ενδιαφερόμενου Δήμου με τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). 

Εκτός της νέας κατανομής δύο δήμοι της Ηλείας

Στο αναθεωρημένο πρόγραμμα θα συμμετέχουν οι πέντε από τους επτά δήμους της Ηλείας, καθώς οι Δήμοι Ανδραβίδας Κυλλήνης και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, λόγω υπερδέσμευσης πόρων την περίοδο 2016-2020, δεν συμμετέχουν στην νέα κατανομή πόρων μέσα από την αναθεώρηση του ΕΑΠ.

Με βάση την διαθεσιμότητα των πόρων ανά Δήμο εστάλησαν σχετικές ενημερωτικές επιστολές στους πέντε Δήμους και ζητήθηκε η πρότασή τους, με βάση την ωριμότητα έργων που έχουν διαθέσιμες οι υπηρεσίες τους ανά πυρόπληκτη περιοχή για την παραπάνω κατανομή. Ο Δήμος Ήλιδας συμφώνησε με την ως άνω κατανομή, ενώ οι υπόλοιποι Δήμοι πρότειναν διαφορετικές κατανομές.

Σημειώνεται ότι από το αρχικό ποσό των 20 εκατ. ευρώ έχουν μείνει αδιάθετα περίπου 5,31 εκατ. ευρώ συν 1,9 εκατ. ευρώ από το Υποπρόγραμμα 2 που δεν προκηρύχθηκε ποτέ. Με την αναθεώρηση που πρότειναν οι δήμοι, το ποσό για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό μειώνεται στις 900.000 ευρώ περίπου.

Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς λευκό ψήφισαν η Επικεφαλής και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας» κ.κ. Αγγελοπούλου Αναστασία, Μωραΐτης Νικόλαος, Συμεωνίδης Γρηγόριος και Αθανασόπουλος Τρύφωνας, ο Επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» κ. Γαλάνης Κυριάκος. και ο Επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα» κ. Κοσίνας Χρήστος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος