FOLLOW US: facebook twitter

Αγροτική διαμαρτυρία στην Πάτρα για τη σταφίδα

Ημερομηνία: 07-12-2021 | Συντάκτης:

-Αύριο το πρωί με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας

 

Σε συλλαλητήριο στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα θα συμμετάσχουν τα μέλη και οι φίλοι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) αύριο το πρωί στις 10:30π.μ., για να διατρανώσουν εκ νέου τη διαμαρτυρία τους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της σταφίδας. Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τος, καθημερινά δίνουν αγώνα επιβίωσης και βλέπουν το κράτος να είναι απέναντί τους, καθότι από την μια πλευρά οι ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές στα προϊόντα που παράγουν κατρακυλάνε.

«Κατρακυλάνε όχι στους καταναλωτές φυσικά, γιατί εκεί είναι οι ενδιάμεσοι, οι μεγαλέμποροι. Κατρακυλάνε οι τιμές που εμείς πουλάμε. Οι αγρότες, και ιδιαίτερα, οι σταφιδοπαραγωγοί, έχουμε φάει τις υποσχέσεις με το κουτάλι. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για μέτρα στήριξης των αγροτών. Τρανό παράδειγμα σε όλα αυτά είναι η τιμή της σταφίδας. Τη σταφίδα μάς την παίρνουν σε εξευτελιστική τιμή όμως ο καταναλωτής που πάει και την αγοράζει την βλέπει ακριβότερη σε σχέση μα τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε όχι μόνο να καλλιεργήσουμε αλλά και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Το κράτος εκεί που έπρεπε να μας δώσει μας απειλεί ότι θα μας κόψει και το ρεύμα αφού δεν έχουμε την δυνατότητα να το πληρώσουμε. Μας κοροϊδεύουν» και προσθέτουν ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

«Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων. Εμείς οι σταφιδοπαραγωγοί με τη μαζική συμμετοχή μας στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη είχαμε στείλει μήνυμα σε όσους μας έχουν φέρει σε δεινή θέση για την επιβίωσή μας και τους είχαμε εξαγγείλει πως θα μας βρίσκουν απέναντι τους συνεχώς μέχρι να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Συντονίζουμε τα βήματά μας με τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιαλείας και της Ζακύνθου και διεκδικούμε εδώ και τώρα:

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για τη σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
• Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
• Μείωση του κόστους παραγωγής και των έμμεσων φόρων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.
• Μείωση της τιμής του κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά» καταλήγει η ανακοίνωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος