FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: «Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο» – Αγωνία και ακρίβεια πίσω από τις μάσκες

Ημερομηνία: 06-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Iατρική, υφασμάτινη, χειροποίητη, βιομηχανική, με ή χωρίς σχέδια. Η μάσκα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας ελέω κορονοϊού και έπειτα από ένα βραχύ διάλειμμα επιστρέφει στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ συνιστάται η χρήση της και στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Πέρα από τον διάλογο για την αναγκαιότητά της, προβληματισμός επικρατεί στους πολίτες και για το κόστος των μασκών, με αρκετούς να ζητούν τη δωρεάν παροχή τους από το κράτος. Πρόκειται για τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ της μάσκας, για τη χρήση της οποίας έχουμε λάβει κατά καιρούς διάφορα αντιφατικά μηνύματα.

Κατά την τηλεοπτική επανεμφάνισή του την Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα στηρίζουν πλέον τη χρήση της μάσκας, παρ’ ότι είχε εκφράσει αμφιβολίες στις αρχές Απριλίου. Χθες, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέτρεψε τους πολίτες να φοράνε μάσκες σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ζητώντας η μάσκα να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας όπως τα κλειδιά, τα γυαλιά και το κινητό μας.

Oι περισσότεροι πολίτες συμμορφώνονται με το μέτρο και η Δημοτική Αστυνομία προχωρά σε αρκετούς ελέγχους. Αυτό που δεν λείπει είναι τα παράπονα για τις τιμές των μασκών που δείχνουν για άλλη μια φορά να ανεβαίνουν, όπως και για την έλλειψη ευελιξίας από τις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ όταν ένας καταναλωτής δεν διαθέτει μάσκα, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που τη διαθέτουν δωρεάν ή την πουλάνε μεμονωμένα.

Οι τιμές και οι εκκλήσεις για δωρεάν μάσκες

Πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες που προκαλεί η χρήση μάσκας στο σύνολο των επιχειρήσεων, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας καθημερινά 3-4 ευρώ για μάσκες μίας χρήσης καθώς οι υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούνται υπό όρους και πρέπει να πλένονται και να αποστειρώνονται σχολαστικά.

Το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Στα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ ή τα μίνι μάρκετ όπου πωλούνται μεμονωμένα οι μάσκες στοιχίζουν από 50 λεπτά ώς 1 ευρώ το κομμάτι (ο μέσος όρος περίπου στα 70 λεπτά) και τα πακέτα των 10 πωλούνται από 5 ώς 7 ευρώ. Οι πάνινες μάσκες σε διάφορα σχέδια και χρώματα πωλούνται από 1,5 ώς 3 ευρώ.

Ετσι, αρκετοί είναι εκείνοι που καλούν την Πολιτεία να πραγματοποιήσει εντατικούς ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας και να μεριμνήσει ώστε οι μάσκες μίας χρήσης να διατίθενται δωρεάν σε σημεία όπως οι δημόσιες υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πριν από μερικές μέρες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ζήτησε τη διανομή δωρεάν μασκών αντί για την επιβολή προστίμων 150 ευρώ στους πολίτες, ιδιαίτερα στα ΜΜΜ.

Τη διανομή μασκών στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, ζήτησε χθες μιλώντας στο Mega η λοιμωξιολόγος Αθηνά Λινού. Πρόταση, τέλος, για τη δωρεάν διανομή μασκών σε επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς, νοσοκομεία κ.α. έχει καταθέσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα η ΠΟΕΔΗΝ.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος