FOLLOW US: facebook twitter

Αγωνία για 1000 Ηλείους παραγωγούς

Ημερομηνία: 08-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

Έως τις 23 Δεκεμβρίου η εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης μαζί με το “πρασίνισμα” και το πριμ των νέων αγροτών

Αμφίβολο αν θα δουν το χρώμα του χρήματος αγρότες που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων!

  • Σε εκκρεμότητα και η πληρωμή των αγροτοπεριβαλλοντικών που αφορά και αγρότες κυρίως της Β. Ηλείας και της ζώνης Πηνειού

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένεται να μπουν στα βιβλιάρια των παραγωγών τα χρήματα που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 30%  για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης μαζί με το “πρασίνισμα” και το πριμ για τους νεοεισερχόμενους γεωργούς. Θα είναι, μάλιστα, η τελευταία πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της τελευταίας επταετίας, αφού από το νέο έτος ξεκινάει μία νέα προγραμματική περίοδος. Τα χρήματα θα δοθούν από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά. και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 2-3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Την πληρωμή της ενιαίας, θα ακολουθήσει εκείνη της εξισωτικής με διαφορά μιας ή περισσότερων ημερών.  Να υπενθυμίσουμε ότι πάντα οι πληρωμές ξεκινούν από τους παραγωγούς εκείνους που διαθέτουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς και αφού περάσει στη συνέχεια μία ημέρα, μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους και εκείνοι που ανήκουν στις υπόλοιπες τράπεζες. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση μεσολαβεί το Σάββατο, και την Κυριακή έχουμε Χριστούγεννα. Έτσι, αναμένεται οι υπόλοιποι να πληρωθούν την Τρίτη των Χριστουγέννων, εκτός και αν παρθεί πολιτική απόφαση να μην ισχύσει “βαλέρ” και να πληρωθούν την ίδια μέρα όλοι οι δικαιούχοι.

Εκκρεμεί ακόμα η διασταύρωση στοιχείων για τις μεταβιβάσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν ως αυτήν τη στιγμή, το χρώμα του χρήματος πολύ δύσκολα θα δουν οι  παραγωγοί που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων καθώς –αν και θα έπρεπε- δεν φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που τηρεί σιγήν ιχθύος,  οι διασταυρωτικοί έλεγχοι των στοιχείων για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων. Ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί  Ηλείοι παραγωγοί, μπορεί να είναι και 1000 στον αριθμό, οι οποίοι εξαιρέθηκαν ήδη από την προκαταβολή του τσεκ που πληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022 και πολύ φοβούνται ότι θα εξαιρεθούν και από την εξόφληση των Χριστουγέννων και πάνε πλέον για τον καινούργιο χρόνο!

Και αυτό, γιατί οι ΑΦΜ που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων είτε ως αποδέκτες είτε ως μεταβιβαστές συμμετέχουν σε πληρωμή μόνο  εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος της μεταβίβασης τους ώστε να έχει υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των δικαιωμάτων που τους αντιστοιχούν , η αξία των δικαιωμάτων αυτών και βέβαια αν πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια για την λήψη των Άμεσων Ενισχύσεων ανάλογα με το ειδος της μεταβίβασης.  Όμως,  μέχρι στιγμής, οι αποδέκτες των μεταβιβάσεων δεν έχουν ειδοποιηθεί για το αποτέλεσμα του ελέγχου των μεταβιβάσεων , δεν έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα στην καρτέλα του Αγρότη και δεν έχουν κληθεί να υποβάλλουν όπου χρειαστεί συμπληρωματικά δικαιολογητικά και αυτό εντείνει την αγωνία τους.

Ά. Κωνσταντόπουλος: « Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει καμία ειδοποίηση στα ΚΥΔ για το αποτέλεσμα των ελέγχων»

Ο κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος από το ΚΕΑ ( Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών) Πύργου μιλώντας για το θέμα αυτό στην Πρωινή, τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πώς θα διαχειριστεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ το θέμα των μεταβιβάσεων έτσι ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν και οι αγρότες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και άρα  όπου δεν υπάρχει ενημέρωση, είναι δικαιολογημένη  και η ανησυχία.  Μάλιστα στην Ηλεία είναι πολλοί οι αγρότες που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων για το 2022, συνήθως κάθε χρόνο  είναι γύρω στα 1000 άτομα στο νομό, οπότε εκτιμάται ότι και φέτος πάνω κάτω σε αυτό το νούμερο κινούμαστε. Επίσης όπως μας εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν πληρώθηκαν από την προκαταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης εμπλεκόμενοι αγρότες με μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και αυτοί που πληρώθηκαν ήταν ελάχιστοι και αφορούσαν κυρίως απλές περιπτώσεις και μάλιστα αγροτών που είναι καταγεγραμμένοι στο σύστημα και έχουν από παλιότερα δικαιώματα. « Η συνήθης διαδικασία- αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος- στις περιπτώσεις των μεταβιβάσεων, είναι πως όταν ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ  η διασταύρωση των στοιχείων, αποστέλλουν για τα συγκριμένα ΑΦΜ στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ( ΚΥΔ) είτε έγκριση είτε απόρριψη και οδηγίες για συμπλήρωση δικαιολογητικών όπου απαιτείται.  Μέχρι τώρα λοιπόν δεν μας εχουν στείλει τίποτα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ολοκληρώθηκαν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Επομένως είναι δικαιολογημένη και η ανησυχία των αγροτών που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις, για το αν θα λάβουν χρήματα με την εξόφληση των Χριστουγέννων. Δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε κανέναν, αλλά τα ως τώρα μηνύματα δεν είναι ελπιδοφόρα. Εκτός πλέον αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ  πάρει απόφαση να γίνει καταβολή κάποιου ποσού για την Ενιαία Ενίσχυση και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων, να γίνει συμψηφισμός. Πάντως και εμείς είμαστε σε στάση αναμονής».

Τέλος ο κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει  ούτε το πότε θα πληρωθούν τα αγροτοπεριβαλλοντικά, που ήταν να καταβληθούν από την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα αυτές οι πληρωμές αφορούν  αρκετούς παραγωγούς κυρίως βιολογικά και νιτρικά, στην Βόρεια Ηλεία και στη ζώνη του Πηνειού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος