FOLLOW US: facebook twitter

Αγώνας δρόμου για να μην πούμε το νερό νεράκι!

Ημερομηνία: 21-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
-Την ενεργειακή αναβάθμιση του διυλιστηρίου σχεδιάζει ο Σύνδεσμος Ερυμάνθου για να μειώσει το κόστος λειτουργίας
-*Τεχνική θωράκιση μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Πύργου και σύντομα διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ, ανέφερε ο Ν. Κοτσώνης
-S0S εκπέμπει η ΔΕΥΑ Ολυμπίας λόγω των μειωμένων εσόδων, τονίζει ο Ν. Μαρούντας

Την ενεργειακή αναβάθμιση του διυλιστηρίου του Ερυμάνθου σχεδιάζει ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ύδρευσης, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος λειτουργίας και να ισορροπήσει το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων, ώστε να μην απειληθεί η βιωσιμότητα του έργου. Τόσο ο πρόεδρος Νίκος Κοτσώνης, όσο και ο αντιπρόεδρος Νίκος Μαρούντας έχουν συζητήσει τη συγκεκριμένη λύση και επιδίωξή τους είναι να δρομολογηθεί μελέτη που θα εξετάσει τη βέλτιστη επιλογή για να εξοικονομηθούν πόροι και να ρυθμιστούν τα χρέη.

«Είναι άμεση προτεραιότητά μας να μπορέσουμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα “Aντώνης Τρίτσης” και να πετύχουμε την ενεργειακή αναβάθμιση του διυλιστηρίου. Τα έσοδα δεν μπορούμε να τα αυξήσουμε, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, για αυτό και κινούμαστε στην κατεύθυνση της μείωσης των εξόδων. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε 700.000 ευρώ ρεύμα, ποσό δυσβάσταχτο, και θέλουμε να το μειώσουμε», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Κοτσώνης.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ολυμπίας, Νίκος Μαρούντας, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι έχει θέσει προς συζήτηση το πρόβλημα σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να βρεθεί λύση.

«Έχω καταθέσει σε πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου την πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του διυλιστηρίου. Η πρότασή μου είναι να αναθέσουμε σε ειδικό επιστήμονα της διερεύνηση μιας τέτοιας λύσης, ώστε να μας υποδείξει τις πιο συμφέρουσες επιλογές, που θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας και θα δώσουν ανάσα στα οικονομικά του συνδέσμου», τόνισε ο κ. Μαρούντας.

Σε τεντωμένο σκοινί τα οικονομικά

Η οικονομική βιωσιμότητα του Συνδέσμου έχε εξελιχθεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες, καθώς ο κορονοϊός προκάλεσε «καθίζηση» στα έσοδα των δύο ΔΕΥΑ, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμος Πύργου εξακολουθεί να καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του καταβάλλοντας περίπου 85.000-90.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ η δημοτική αρχή αποφάσισε να ενισχύσει την ΔΕΥΑΠ με 400.000 ευρώ, ενεργοποιώντας σχετική διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το ποσό θα καταβληθεί όταν λάβει ο δήμος Πύργου τη σχετική επιχορήγηση από το υπουργείο, ενώ η επιστροφή των χρημάτων θα καταβληθεί σε 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα χορήγησης, με εκχώρηση των μελλοντικών εσόδων της  ΔΕΥΑΠ. Ανάλογο αίτημα έχει υποβάλει και η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας προς τον οικείο δήμο, για ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια.

Ο κ. Μαρούντας περιέγραψε τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που βιώνει η Αρχαία Ολυμπία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, εκφράζοντας ανησυχία για ακόμα χειρότερες καταστάσεις από το φθινόπωρο.

«Έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα έσοδα της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, αφού όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές. Τουρισμός δεν υπάρχει, τα καταστήματα είναι κλειστά, επομένως από πού να εισπράξουμε για να δώσουμε κι εμείς το μερίδιό μας στον Σύνδεσμο; Μέχρι τώρα καταβάλλουμε ό,τι μπορούμε, αλλά όχι αυτό που θα έπρεπε. Έχουμε κάνει σχετικό αίτημα για ενίσχυση από τον δήμο και συνεχίζουμε παράλληλα την προσπάθειά μας. Εφόσον όμως στο έργο συμμετέχει κατά 50% και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί και να στηρίξει έμπρακτα και αποφασιστικά το έργο. Μετά το καλοκαίρι, αν δεν έχει αλλάξει κάτι ως τότε, ο Σύνδεσμος θα καταρρεύσει…» υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τους μετρητές κατανάλωσης, η ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας πρέπει να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 29.000 ευρώ, κάτι που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας.

Τεχνική θωράκιση και διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ

Το ευχάριστο είναι ότι έχουν εκλείψει οι βλάβες στο δίκτυο, κάτι που έχει περιορίσει τα επιπλέον έξοδα, ωστόσο για παν ενδεχόμενο, ο Σύνδεσμος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Πύργου, προειμένου η τεχνική υπηρεσία να συμβάλει στην απρόσκοπτη λειτουργία του.

Ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού, Νίκος Κοτσώνης, επισήμανε ότι η προγραμματική σύμβαση προσφέρει τη δυνατότητα στον Σύνδεσμο να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Πύργου όσον αφορά τη διαδικασία σύναψης και παρακολούθησης συμβάσεων μελετών, προμηθειών, Υπηρεσιών-επίβλεψης κατασκευής έργων, την τεχνική και Διοικητική Υποστήριξη του Συνδέσμου και τις διαδικασίες διαγωνισμών όποτε απαιτείται.

«Θα προκύψουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη λόγωτου μικρότερου κόστους και της αποτελεσματικότερης εκτέλεσης των πάσης φύσεως εργασιών χωρίς προβλήματα», σχολίασε ο κ. ΚΟτσώνης και πρόσθεσε ότι σύντομα αναμένεται να εισπράξει περίπου 250.000 ευρώ από τον ΦΠΑ, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ για τις παλαιές οφειλές.

«Έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε τις συσσωρευμένες οφειλές, ύψους 1,27 εκατ. ευρώ. Αναμένουμε την είσπραξη των χρημάτων από τον ΦΠΑ, περίπου 70.000 ευρώ αυτήν την εβδομάδα και τα υπόλοιπα εντός μηνός, προκειμένου να διαπραγματευτούμε ενισχυμένοι μια ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής με τη ΔΕΗ. Συνεχίζουμε τη προσπάθειά μας για την οικονομική εξυγίανση παρά τις δυσκολίες», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος