FOLLOW US: facebook twitter

«Αγώνας δρόμου» για τις φορολογικές δηλώσεις

Ημερομηνία: 09-09-2021 | Συντάκτης:
-Κράτος και γραφειοκρατία πιέζουν ασφυκτικά τους λογιστές
-Άδικη η μη παράταση ως το τέλος του μήνα, είμαστε εξουθενωμένοι, τονίζει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διον. Χαμεζόπουλος

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν τις τελευταίες ημέρες οι λογιστές και φοροτεχνικοί της Ηλείας –και όλης της χώρας- για να προλάβουν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις εντός της προθεσμίας που έχει δώσει η κυβέρνηση, καθώς δεν φαίνεται να ικανοποιείται το αίτημά τους για παράταση ως το τέλος του μήνα.

Οι χθεσινές πληροφορίες έκαναν λόγο για ολιγοήμερη παράταση ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εξέλιξη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κλάδου που έχει σηκώσει πιθανότατα το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας τους τελευταίους  18 μήνες.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών & Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας (ΕΛΦΕΕ), Διονύσης Χαμεζόπουλος, περίπου 20% των δηλώσεων δεν έχουν ακόμα υποβληθεί.

«Μάλλον θα δοθεί παράταση λίγων ημερών, αφού το σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει έως αύριο το σύνολο των δηλώσεων. Εμείς όμως ζητήσαμε παράταση ως το τέλος του μήνα, διότι φέτος αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα και μόλις στις 7 Ιουλίου ξεκινήσαμε την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Διαπιστώθηκε αδυναμία κρατικών φορέων, όπως πχ τα ασφαλιστικά ταμεία, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και καθυστερήσαμε πολύ να μπούμε σε ομαλή ροή, με συνέπεια να πιεστούμε πάρα πολύ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», τόνισε ο κ. Χαμεζόπουλος και αναφέρθηκε στο γραφειοκρατικό «βουνό» που δημιουργήθηκε ένεκα πανδημίας.

«Από την έναρξη της πανδημίας έχουν εκδοθεί 1.551 εγκύκλιοι και 25 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μόνο για τα φορολογικά και τα εργασιακά. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι φέτος να υποβληθεί μια φορολογική δήλωση, διότι θα πρέπει να επεξεργαστούμε τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους και να τις ενσωματώσουμε προσεκτικά ώστε να υποβληθεί σωστά η δήλωση. Αυτό απαιτεί επιπλέον χρόνο και κόπο», εξήγησε.

«Θέλω να εκφράσω το παράπονό μου διότι η Πολιτεία αρνείται να δεχθεί το αίτημά μας για παράταση, παρότι ο κλάδος μας έχει κάνει τόσα πολλά εδώ και 18 μήνες για να βοηθήσει στην εφαρμογή των αποφάσεων που σχετίζονται με την πανδημία. Όλοι οι συνάδελφοι είναι εξουθενωμένοι, έχουν υποστεί ψυχική, πνευματική και σωματική εξόντωση. Το θεωρώ άδικο να απορρίπτεται το αίτημα της παράτασης», σημείωσε ο κ. Χαμεζόπουλος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία και τα lockdown προκάλεσαν σημαντική μείωση στα εισοδήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων, κάτι που αποτυπώνεται στις φετινές δηλώσεις. Το 55% είναι μηδενικές, άνευ φορολογικού ενδιαφέροντος, το 15% πιστωτικές και το 35% χρεωστικές.

Ο κ. Χαμεζόπουλος ανέφερε στην «Πρωινή» ότι το κράτος προσπάθησε να συμπληρώσει το εισόδημα των πολιτών και να καλύψει τις απώλειες, αλλά όχι στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για αυτό και τα φορολογικά έσοδα φέτος αναμένονται μειωμένα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος