FOLLOW US: facebook twitter

«Αγκομαχεί» ακόμα η εστίαση – Πτώση 60% στο α’ τρίμηνο του 2021, αναγκαία η συνέχιση των μέτρων στήριξης

Ημερομηνία: 24-05-2021 | Συντάκτης:

Μεγάλη πτώση κατέγραψε ο κλάδος της εστίασης και το α’ τρίμηνο του 2021, αφού μόνο ο καφές στο χέρι, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αρκεί για να φέρει ανάκαμψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι επιχειρήσεις εστίασης στον νομο κατέγραψαν κύκλο εργασιών μόλις 2,09 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 60,1% σε σχέση με το 2020 και περίπου 50% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, στο οποίο ο τζίρος έφτασε στα 4,79 εκατ. ευρώ.

Το άνοιγμα του κλάδου μετά το Πάσχα ανακούφισε την πλειονότητα των επαγγελματιών, ωστόσο εκτιμάται ότι –παρά τη δυναμική φύση της εστίασης- η ανάκαμψη και η αναπλήρωση των οικονομικών απωλειών θα αργήσει να επέλθει.

Ο πρόεδρος του Σωματείου «Διόνυσος» στον Πύργο, Νίκος Τζαμαλής, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι ακόμα παραμένουν περιορισμοί που αφήνουν ένα σημαντικό τμήμα των επαγγελματιών πίσω, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια-καφέ με εσωτερικούς χώρους, εξέλιξη που δεν είναι θετική, αφού βάσει ΚΑΔ είναι ανοιχτά αλλά επί της ουσίας δεν έχουν κοινό.

«Νομίζω ότι σημειώθηκε μια καλή εκκίνηση μετά το Πάσχα στην εστίαση, καθώς ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει έξω, όμως φαίνεται ότι σταδιακά μειώθηκε η κίνηση. Ελπίζουμε το καλοκαίρι να πάμε καλύτερα και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πραγματική εικόνα και για την επόμενη μέρα. Το ότι άνοιξε η εστίαση, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν τα όποια μέτρα οικονομικής στήριξης έχουν ληφθεί, όπως π.χ. τα ενοίκια, διότι δεν έχουν αρθεί τελείως οι περιορισμοί από την πολιτεία, όπως π.χ. με τη μουσική στα μπαρ και τους εσωτερικούς χώρους. Θεωρώ πως όταν αρθούν πλήρως όλοι οι περιορισμοί και όλες οι εξαιρέσεις, τότε είναι δίκαιο να σταματήσουν και τα μέτρα στήριξης», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να διορθωθούν ορισμένες στρεβλώσεις και αστοχίες.

«Υπάρχουν καταστήματα εστίασης που βάσει ΚΑΔ είναι ανοιχτά αλλά επειδή διαθέτουν μόνο εσωτερικό χώρο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δηλαδή είμαστε τυπικά ανοιχτοί αλλά επί της ουσίας είμαστε κλειστοί, δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Πλην των αναστολών στις συμβάσεις, κάποια άλλη στήριξη δεν έχουμε. Είναι μια αδικία που πρέπει να διευθετηθεί», σημείωσε ο Νίκος Τζαμαλής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος