FOLLOW US: facebook twitter

Αύξηση του 450% στις καμένες εκτάσεις το 2021 – Ξεπερνούν τα 1,1 εκατομμύρια στρέμματα τα καμένα

Ημερομηνία: 13-08-2021 | Συντάκτης:

Την πρωτιά της Ελλάδας σε σύγκριση με 15 χώρες της Μεσογείου αποτυπώνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τις καμένες εκτάσεις στη χώρα μας, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 450%, την ώρα που η αύξηση του απόλυτου αριθμού των δασικών πυρκαγιών εντός του 2021 σε σύγκριση με τα έτη 2008-2020 φτάνει μέχρι το 26%. Συνολική έκταση που ξεπερνά τα 1.161.650 στρέμματα

Δραματική η κατάσταση που καταγράφει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr από τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS – https://effis.jrc.ec.europa.eu) για τις καμένες εκτάσεις στη χώρα μας, και ειδικότερα, από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν, εκ των οποίων μερικές καίνε ακόμα.

Σύμφωνα με αυτά, παρότι όπως σημειώνεται ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα μας παρουσιάζει σχετικά μικρή αύξηση (26%) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020 (Εικόνα 1), η συνολική καμένη έκταση καταγράφει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση ίση με περίπου 450% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου (Εικόνα 2).

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των 15 εξετασθέντων χωρών της Μεσογείου, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τη δεύτερη Τουρκία και την τρίτη Κύπρο, που επίσης καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις.

Εικόνα 1. Αριθμός χαρτογραφημένων από το EFFIS δασικών πυρκαγιών στις χώρες της Μεσογείου έως και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021. 

Εικόνα 2. Συνολική καμένη έκταση με βάση τα στοιχεία του EFFIS στις χώρες της Μεσογείου έως και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021. 

Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Εικόνα 1), οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.161.650 στρέμματα (Εικόνα 2). Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 20.000 στρέμματα για το 2021 (έως και 13.08.2021), γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά ακόμα και από τη δεύτερη Τουρκία (Εικόνα 3).

Εικόνα 3. Μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά με βάση τα στοιχεία του EFFIS στις χώρες της Μεσογείου έως και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφορικά με τα αποτελέσματα της «αναδιοργάνωσης της Πυροσβεστικής» από το 2020, που διαφημίστηκε έντονα από την κυβέρνηση, από τον περασμένο Απρίλιο είχε προχωρήσει σε μία αποτίμηση ο εν αποστρατεία Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αλλά και νομικός ειδικός ερευνητής – δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, καταγράφοντας τεράστια αύξηση αστικών και αγροτοδασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, ρεκόρ δεκαετίας σε θανάτους πολιτών από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες, και συνολικά 97 νεκροί μέσα στον έναν χρόνο από την θέσπιση της νέας νομοθεσίας.

Πηγή: thepressproject.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος