FOLLOW US: facebook twitter

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στις Στέγες”

Ημερομηνία: 19-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Το τεράστιο ενδιαφέρον και φυσικά το γεγονός ότι είμαστε καθ’ οδόν προς τις κάλπες, οδήγησε σε αύξηση κατά 15% τον προυπολογισμό της πρώτης φάσης του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στις Στέγες”, από τα 200 αρχικά εκατ., σε τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Όσο για την έναρξη του προγράμματος, αναμένεται από μέρα σε μέρα, καθώς το ΥΠΕΝ περιμένει την σχετική ΚΥΑ με τα κονδύλια καθώς και κάποιες τυπικές διευκρινήσεις από την αρμόδια υπηρεσία.

Τι σημαίνει όμως ότι αυξήθηκε ο προυπολογισμός της πρώτης φάσης στα 230 εκατ. αντί για τα αρχικά 200 εκατ. ευρώ;

• Αύξηση από τα αρχικά 30.000 στα 33.000 – 35.000 των προς επιδότηση συστημάτων στέγης για νοικοκυριά και αγρότες.

• Αύξηση από τα αρχικά 150 MW στα 170 MW της συνολικής ισχύος την οποία θα εισφέρουν τα φωτοβολταϊκά αυτά στο σύστημα.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Ενώ, η επιδότηση του συστήματος φτάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά και το 60% για τους αγρότες.

Αναλυτικά:

• Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του προς επιδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ορίζεται στα 10,8kW έναντι 7kW των αρχικών σκέψεων.

• Αντίστοιχα, ως προς την μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh και θα πρέπει αυτή να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μία ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

• Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με ή χωρίς μπαταρία.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- αρκεί να διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μια αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι αγρότες για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση για την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος