FOLLOW US: facebook twitter

Αυτοψία στην Κάμενα Ολυμπίας

Ημερομηνία: 22-02-2023 | Συντάκτης:

Προχωρά η αντιπυρική θωράκιση της περιοχής που δεν κάηκε το 2021

Με στόχο την έγκαιρη αντιπυρική θωράκιση του δασικού πλούτου στην ορεινή ζώνη της Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζονται οι εργασίες από το δασαρχείο Πύργου. Χθες ο δασάρχης Παναγιώτης Λάττας βρέθηκε στην περιοχή της Κάμενας και έκανε αυτοψία σε εργασίες καθαρισμού δασών και δασικών εκτάσεων στη ζώνη Λούβρο-Βασιλάκι-Μουριά-Άσπρα Σπίτια.

Όπως ανέφερε, προχωρούν κανονικά οι στεγασμένες αντιπυρικές λωρίδες 30-40 μέτρων, και στόχος είναι οι παρεμβάσεις να φτάσουν ανατολικά ως τον Ερύμανθο, για να προφυλαχθούν οι εκτάσεις που γλίτωσαν από τις φλόγες το 2021.

Παράλληλα, σημείωσε πως το υλικό μεγάλων διαστάσεων θα διατεθεί στους κατοίκους των όμορων κοινοτήτων για τις ατομικές τους ανάγκες, ενώ το υλικό λεπτών διαστάσεων θα θρυμματιστεί με βιοθρυμματιστές.

«Συνεχίζουμε τον σχεδιασμό μας για την αντιπυρική θωράκιση των δασών και των δασικών εκτάσεων στην περιοχή ευθύνης μας, με στόχο να είμαστε έτοιμοι ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Σε αυτή τη φάση, παρεμβαίνουμε ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν καεί ποτέ, όπως το δάσος της Φολόης και ως τον Ερύμανθο και δημιουργούμε μια ομπρέλα προστασίας τους με τη διαχείριση που γίνεται. Αυτές οι περιοχές είναι οι λεγόμενες στεγασμένες ζώνες. Είναι περιοχές με αραιωμένη επιφανειακή βλάστηση, και αρκετά αποκλαδωμένα δέντρα σε αρκετά μεγάλο ύψος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πώς όταν μέσα στο δάσος ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά, θα σβήσει γρήγορα γιατί δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί ψηλά στα δέντρα. Ήδη υπάρχει η τραγική εμπειρία του 2007 όπου εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και των τεράστιων καταστροφών του νομού θυμόμαστε όλοι την εικόνα με τις φλόγες να απειλούν την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την πιο πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή τον Αύγουστο του 2021, σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος