FOLLOW US: facebook twitter

«Άφραγκος» τουρισμός

Ημερομηνία: 05-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Όμικρον, ρεύμα και τα … κρατικά φέσια συμπιέζουν τους ξενοδόχους
-Είμαστε χειρότερα από πέρυσι, δηλώνει στην Πρωινή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχ.Ολυμπίας, Βας. Τυλιγάδας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μπορεί η κυβέρνηση να προαναγγέλλει την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και να βασίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην αύξηση των αφίξεων, όμως αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν καταφέρουν να επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις φιλοξενίας.

Όπως εξηγεί στην Πρωινή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, τα τωρινά δεδομένα δεν προσφέρονται για αισιόδοξες εκτιμήσεις, αφού ο συνδυασμός πανδημίας, ακρίβειας και έλλειψης ρευστότητας είναι εκρηκτικός.

«Η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι, διότι ούτε πέρυσι είχαμε αφίξεις αλλά τουλάχιστον υπήρχαν τα μέτρα στήριξης είτε από την Περιφέρεια είτε η επιστρεπτέα κλπ. Φέτος είμαστε χωρίς κόσμο και χωρίς στήριξη. Χάσαμε τον Αύγουστο λόγω της πυρκαγιάς, ενώ για το επόμενο τρίμηνο έχουμε μόνο ακυρώσεις λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, άρα έχει χαθεί και ο Μάρτιος, ενώ και για τον Απρίλιο ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Χειμερινό τουρισμό ούτως ή άλλως δεν έχουμε, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι πληρότητες ήταν υψηλές μόνο για τρεις μέρες», τόνισε κ. Τυλιγάδας σημειώνοντας ότι η τιμή του ρεύματος έχει σφίξει τη «θηλιά».

«Τέτοια περίοδο θα πληρώναμε ρεύμα 1.200 ευρώ, τώρα θα πληρώσουμε 3.500 ευρώ. Είναι δυσβάσταχτο το ενεργειακό κόστος. Πώς να ανταποκριθούμε όταν τυπικά είμαστε ανοιχτοί αλλά επί της ουσίας είμαστε κλειστοί και περιμένουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι για να δούμε αν θα πάρουμε ανάσα», ανέφερε.

Ανύπαρκτη ρευστότητα

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα του ξενοδοχειακού κλάδου είναι η πληρωμή των χρημάτων από τις δράσεις που θέσπισε η κυβέρνηση, τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Όπως μας είπε ο κ. Τυλιγάδας, η Εφορία παρακρατά το 70% του συνολικού ποσού από τους επαγγελματίες που έχουν οφειλές, ασχέτως αν τις έχουν ρυθμίσει και παραμένουν συνεπείς στην εξόφλησή τους, με συνέπεια να παραμένουν ανείσπρακτα τα χρήματα. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί η καταβολή πληρωμών από τη δράση της επιδότησης του κεφαλαίου κίνησης των πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας.

«Πρέπει να νομοθετηθεί το ακατάσχετο στα χρήματα από τα κουπόνια του Κοινωνικού Τουρισμού και του Τουρισμού για Όλους. Πάμε να τα εισπράξουμε και μας λένε ότι θα μας παρακρατήσουν το 70% παρότι έχουμε κάνει ρύθμιση στην οφειλή μας. Αν δεν αλλάξει κάτι, όλα θα μείνουν ανείσπρακτα και δεν πρόκειται να ανακτήσουμε ρευστότητα και να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι για να αντέξουν οι επιχειρήσεις, χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης, κάτι που επισήμανε και η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ξενοδόχων σε επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς.

«Πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων Και ειδικότερα μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων ενταγμένων στο συνεργασία κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας παράταση του προγράμματος γέφυρα 2 έως 36 αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων έως 31 Μαρτίου είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις μας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της τεράστιας επιβάρυνσης που προκαλείται σε αυτές από την αύξηση του ενεργειακού κόστους», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Λοιπών Καταλυμάτων δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η μετάλλαξη δημιουργεί αβεβαιότητα για την άνοιξη, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κρατήσεις, και πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή. «Με 10% πληρότητα τον χειμώνα πώς να προχωρήσουμε; Η μετάλλαξη έχει επηρεάσει και το κλίμα, αφού ο κόσμος μαζεύεται και δεν κυκλοφορεί. Το πρόγραμμα επιδότησης από το ΕΣΠΑ δύσκολα θα καταβληθεί πριν από το Πάσχα, ενώ τη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε ενδιαφέρον για κρατήσεις την άνοιξη.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος