FOLLOW US: facebook twitter

Αφιέρωμα στην Μ. Ασία και τις αλησμόνητες πατρίδες

Ημερομηνία: 20-10-2022 | Συντάκτης:

 «Θυσίας Μνήμη» Το Σάββατο η εκδήλωση στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας

  • Μικρασιατικά τραγούδια από την Χορωδία του ΛΕΠ με ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων

Διήμερες εκδηλώσεις διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή 22 και 23 Οκτωβρίου, η  Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, στις ώρα 7,30μμ στην φιλόξενη Αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου, στον Πύργου, με τίτλο ”ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ 2022 ”, αφιερωμένες στα συγκλονιστικά γεγονότα της Μ. Ασίας. Παράλληλα θα είναι και ένα αφιέρωμα στους ηρωικούς νέους της ,τους προσκόπους , οι οποίοι θυσιάστηκαν το 1919, στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αϊδίνι και αποτέλεσαν φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Πρόκειται για μια πολυσύνθετη παρουσίαση που θα καλύψει όλες τις πτυχές της Ιστορικής πραγματικότητας, τα τραγούδια, την καθημερινότητα που μετέφεραν στην μητέρα Πατρίδα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ.Νικόλαος Δεμερτζης, Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας,Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και συγγραφέας [καταγωγής από τη Γλύφα Ηλείας], γνώστης των ιδιαίτερων πτυχών του Μικρασιατικού , ο οποίος θα αναπτύξει αυτό το ιστορικό γεγονός του Ελληνικού ξεριζωμού με εποπτικά μέσα .

Με την ιδιότητα του, ως εκπαιδευτικού και λόγω της μικρασιατικής του καταγωγής έχει συμμετάσχει στη δημιουργία ερευνητικών εργασιών (projects) με θέμα: «Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του: «Από τη Μικρά Ασία στη Γλύφα -100 ΧΡΌΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» ΘΕΜΑ:¨Ξαναδιαβάζοντας την Μικρασιατική Καταστροφή”

Την βραδιά θα διανθίσει η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, που θα ερμηνεύσει παραδοσιακά Μικρασιάτικα τραγούδια υπό την διεύθυνση της κας Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, Συνοδευει ορχήστρα από παραδοσιακά όργανα. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 23 Οκτωβρίου μετά την θεία λειτουργία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους θυσιασθέντες Προσκόπους των αλησμόνητων Πατρίδων , στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος