FOLLOW US: facebook twitter

Αφγανιστάν: Μητέρες πετούν τα μωρά τους σε Βρετανούς στρατιώτες για να γλιτώσουν

Ημερομηνία: 19-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Δείτε βίντεο – Τραγική η κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με Αφγανούς να προσπαθούν να «δραπετεύσουν» από τους Ταλιμπάν – Βολές στον αέρα και ξυλοφόρτωμα από τους μαχητές της οργάνωσης στο πλήθος –  Αρκετά θύματα σε συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην Ασανταμπάντ

Έκρυθμη παραμένει για άλλη μια μέρα η κατάσταση στο Αφγανιστάν, με πολίτες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισχωρήσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αναζητώντας διέξοδο στην ελευθερία, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπαν. Ενδεικτικές του φόβου και της απελπισίας που έχει κυριεύσει τους Αφγανούς είναι οι εικόνες με μητέρες να πετούν τα μωρά τους πάνω από τα συρματοπλέγματα του αεροδρομίου, προς τους Βρετανούς στρατιώτες, την ώρα που δέχονται χτυπήματα από μαχητές των Ταλιμπάν.

«Οι μητέρες ήταν απελπισμένες, δέχονταν χτυπήματα από τους Ταλιμπάν. Φώναζαν ‘σώστε το μωρό μου’ και μας πέταξαν τα μωρά, μερικά από αυτά έπεσαν στο συρματόπλεγμα. Aυτό που συνέβη ήταν απαίσιο. Μέχρι το τέλος της νύχτας δεν υπήρχε ένας άνδρας ανάμεσά μας που να μην έκλαιγε με αυτές τις καταστάσεις», παραδέχτηκε ο αξιωματικός του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, σε δήλωση που φιλοξένησε ο Independent.

Τα τραγικά αυτά γεγονότα σημειώθηκαν σε δρόμο που οδηγεί στον στρατιωτικό τομέα του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Για άλλη μια μέρα, η κατάσταση στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας και γύρω από αυτό, είναι εφιαλτική με εκατοντάδες κόσμου να καταφτάνει σε αυτό, προσπαθώντας να φύγει από τη χώρα. Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, ζητούν με σχολαστικότητα έγγραφα από όλους, ενώ δεν διστάζουν να ρίχουν προειδοποιητικές βολές και να «χτυπούν στο ψαχνό», όταν βλέπουν το πλήθος να πλησιάζει. Και Αμερικανοί στρατιώτες εκτόξευαν, ωστόσο, βομβίδες κρότου-λάμψης και έριχναν πυρά στον αέρα για να απωθήσουν τον τρομοκρατημένο κοσμο.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, μία ημέρα αφότου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια άλλη διαδήλωση.

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, σε μερικές περιπτώσεις αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής εναντίωσης στους Ταλιμπάν μετά την εντυπωσιακή προέλασή τους σε όλη τη χώρα και την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ την Κυριακή.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαλίμ από την πόλη αυτή, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ (ανατολικά).

«Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους», είπε ο Σαλίμ. «Στην αρχή φοβόμουν και δεν ήθελα να πάω αλλά όταν είδα έναν από τους γείτονές μου να ενώνεται μαζί τους έβγαλα τη σημαία που έχω στο σπίτι. Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο ποδοπάτημα και από τα πυρά των Ταλιμπάν». Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμος για σχόλια.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρή βία στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ και έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Το Αφγανιστάν γιορτάζει στις 19 Αυγούστου την ανεξαρτησία του το 1919 από τον βρετανικό έλεγχο.

Πηγή: protothema.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος