FOLLOW US: facebook twitter

«Άδικη και αντιλαϊκή η απόφαση του ΣτΕ»: Δυσαρέσκεια για την οριστική κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Ημερομηνία: 19-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Σε αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα, έρχονται οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, με τις οποίες κρίνεται συνταγματική η πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού των δημοσιών υπαλλήλων που έγινε με το Ν. 4096/12. Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς περίμεναν ότι με τη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας και με βάση τις θετικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους, θα γινόταν το ίδιο και με αυτούς.

«Δηλαδή η απόφαση μας λέει ότι εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι των 750 έως 1000 ευρώ μπορούμε να ζήσουμε και δεν είμαστε στα όρια της φτώχειας. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι θεωρούμε απαράδεκτο τον ισχυρισμό ότι το εισόδημά μας, μας διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ο 13ος, 14ος μισθός, δώρα επίδομα αδείας, κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα. Δεν χαρίστηκαν από το κράτος και τους εργοδότες.Στην προκειμένη περίπτωση, η δικαιοσύνη μεροληπτεί υπέρ των κυβερνήσεων και αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης των αντιλαϊκών αντεργατικών πολιτικών. Κρίνουν νόμιμες όλες τις περικοπές και βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις περισσότερες απεργίες και –με κάποιες εξαιρέσεις- απολύονται εργαζόμενοι με δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε φανερά ενοχλημένος στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρω, Χρήστος Γαρύφαλλος, συμπληρώνοντας ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν.

«Ήρθε ο καιρός όλοι εμείς οι εργαζόμενοι να αλλάξουμε συμπεριφορά, να ξαναβγούμε στους δρόμους με εργατική ενότητα και ενιαία δράση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι, χωρίς διακρίσεις, να απαιτήσουμε αγωνιστικά την επαναχορήγηση του 13, 14ου μισθού με κάθε συνδικαλιστικό τρόπο ανεξάρτητα από την εξέλιξη της δικαστικής διεκδίκησης.Η απόφαση είναι άδικη. Όταν κρίνουν τον εαυτό τους (δικαστικούς λειτουργούς) είναι όλα καλά, όταν πρόκειται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, λένε ότι μπορούμε να ζήσουμε. Ή συνταγματικό για όλους ή αντισυνταγματικό για όλους. Δεν υπάρχουν δυο κατηγορίες!», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Ηλείας, Ανδρέας Ασημακόπουλος, έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία από τις δικαστικές αρχές και για απόφαση που πληγώνει το περί δικαίου αίσθημα.

«Δεν αποτελεί έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ. Εξάλλου η ευαισθησία του σε ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους έχει φανεί πολλές φορές και στο παρελθόν, μια ευαισθησία όμως που δεν είναι ανάλογη όταν εξετάζει αντίστοιχα ζητήματα δικαστικών και βουλευτών. Από την πρώτη στιγμή η εκτίμησή μας ήταν, παρόλο που προσφύγαμε και εμείς δικαστικώς, ότι οι νίκες έρχονται μετά από συλλογικό αγώνα και όχι με την εναπόθεση της ελπίδας στα δικαστήρια, που σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αξιοποιούνται παράλληλα. Το ΣτΕ στο σκεπτικό του δεν αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να καλύψουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Είναι μια απόφαση προφανώς κατακριτέα από το σύνολο των εργαζομένων και έρχεται σε αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Ασημακόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος