FOLLOW US: facebook twitter

Αδιαπραγμάτευτη αξία η Πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία μας: Στη δημοσιότητα τα 2.330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Ημερομηνία: 23-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εργάστηκε συστηματικά το τελευταίο εξάμηνο για την προστασία της κυριότητας και της διαχείρισης των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως  άλλωστε επιτάσσει το ελληνικό Σύνταγμα και αποτελεί πάγια βούληση της Κυβέρνησης. Εκκινώντας από την ρητή εξαίρεση των ακινήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου από τον κατάλογο των 10.119 της ΕΤΑΔ, προχώρησε α) στην συστηματική καταγραφή και ταυτοποίηση των 2.330 κωδικών ακινήτων τα οποία απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών και, στη συνέχεια, β) στην οριστική θεσμική προστασία τους (ΦΕΚ Β 55 Απόφαση ΚΥΣΟΙΠ, 17.1.2019, ΦΕΚ 57 Απόφαση ΥΠΟΙΚ, 21.1.2019) σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζουμε ότι στην εξαίρεση περιλαμβάνονταν αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι,  μνημεία, μουσεία, υποδομές αρχαιοτήτων, απαλλοτριωμένα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς του ν. 3028/2002.  

Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού παρέμεινε προσηλωμένο στον οδικό χάρτη των ενεργειών που εξαρχής είχε εξαγγείλει, προκειμένου α)τα «εξαιρετέα» ακίνητα να αποκτήσουν τη νομική ιδιότητα των «εξαιρεθέντων», β) να καταγραφούν και ταυτοποιηθούν,  γ) να θωρακιστούν θεσμικά. Γι’ αυτό και το Υπουργείο εργάστηκε απερίσπαστο, προκειμένου αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν με τη συνεργασία των υπηρεσιών του σε όλη την επικράτεια, με ακρίβεια και χωρίς καθυστέρηση.

Στην συνέχεια το Υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των 2.330 ΚΑΕΚ, όπως εξαρχής είχε υποσχεθεί.

Για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει ότι η πολιτιστική κληρονομιά, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό εγγενώς συνδεδεμένο με τους θεμελιώδεις δημόσιους σκοπούς του κράτους, καθώς και οι υποδομές της, ως αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και τελούν εκτός πάσης συναλλαγής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος