FOLLOW US: facebook twitter

Άδειο το «καλάθι» του Βορίδη – Για αποζημιώσεις-ψίχουλα προϊδεάζει τους αγρότες της Ηλείας ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ημερομηνία: 05-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα
-Βλέπει καλές τιμές στο καρπούζι, ενώ για την πατάτα θεωρεί ότι φταίει η υπερπροσφορά προϊόντος
-Ακάλυπτη από τον ΕΛΓΑ η ζημιά του μαγιάτικου καύσωνα

Με υπομονή και θάρρος πρέπει να οπλιστούν οι αγρότες της Ηλείας, διότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δείχνει ιδιαίτερη προθυμία να τους αποζημιώσει για τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχουν δεχθεί στην παραγωγή τους όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού ο κ. Βορίδης, το υπουργείο εκτιμά διαφορετικά την κατάσταση στο καρπούζι θεωρώντας ότι οι «εξαγωγές και οι τιμές είναι ικανοποιητικές»!

«Αν και υπήρξαν έντονοι προβληματισμοί στις αρχές Απριλίου πως η πρώιμη παραγωγή καρπουζιού δεν θα μπορούσε να διατεθεί στην αγορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεδομένου του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται και μάλιστα κυρίως στη βαρέως πληγείσα Ιταλία, εντούτοις, μετά το άνοιγμα της αγοράς, η συγκομιδή του πρώιμου καρπουζιού προχώρησε κανονικά, οι εξαγωγές επίσης και οι τιμές του κρίνονται ικανοποιητικές. Οι εξαγωγές καρπουζιού σύμφωνα με στοιχεία της Incofruit συνεχίζονται με θετικούς μεν ρυθμούς, αυξημένες κατά 8,3%, με 154.095 τόνους έναντι 142.231τόνων της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με μειωμένη τη ζήτηση αλλά τις εξαγωγές να συνεχίζονται για άλλες δύο εβδομάδες λόγω καθυστέρησης της ουγγρικής παραγωγής Οι τιμές στον παραγωγό έχουν μειωθεί συντελούσης και της μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά, δίχως να γίνεται λόγος για κάποιου είδους αποζημίωση.

Για την πατάτα φταίει η… υπερπροσφορά!

Όσον αφορά την πατάτα, η τιμή της οποίας έχει κατρακυλήσει, το υπουργείο εμμέσως επιρρίπτει την ευθύνη στους παραγωγούς, επειδή φέτος αύξησαν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις προκαλώντας υπερπροσφορά!

«Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Ηλείας, οι πατάτες κατά το προηγούμενο έτος πουλήθηκαν σε καλές τιμές στο εξωτερικό αλλά και στην ελληνική αγορά, επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν καλές στην περιοχή, εν αντιθέσει με τις αντίστοιχες στις ευρωπαϊκές χώρες. Με το δεδομένο αυτό, οι παραγωγοί πατάτας αύξησαν φέτος τις εκτάσεις που καλλιεργούσαν με αποτέλεσμα φέτος να υπάρχει αυξημένη παραγωγή. Λόγω όμως της καραντίνας από τον COVID 19, παρουσιάστηκαν έντονα προβλήματα διάθεσης στην αγορά, δεδομένου του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής εξάγεται, δεν λειτουργούσε η εστίαση που αποτελεί βασικό αποδέκτη τουπροϊόντος, αλλά και με το δεδομένο ότι πολλοί έμποροι είχαν πραγματοποιήσειήδη εισαγωγές μεγάλης ποσότητας πατάτας από την Αίγυπτο υπήρξε αρχικάπρόβλημα στην διάθεση της πατάτας. Μετά το άνοιγμα όμως της αγοράς, ησυγκομιδή και η διάθεση της πατάτας Αχαΐας και Ηλείας στο εξωτερικό αλλά καιστην εγχώρια αγορά προχωράει κανονικά, όμως οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι», τονίζει ο κ. Βορίδης.

Για τη φράουλα επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον σύνδεσμο εξαγωγέωνIncofruit, οι ποσότητες ήδη υπερέβησαν τις αντίστοιχες περσινές ανερχόμενες σε περίπου 51.000 τόνους, ήτοι +3% του 2019 και σημειώνεται ότι οιπερσινές εξαγωγές αποτελούσαν ρεκόρ ως προς τις τιμές τους.

Εκτός ΕΛΓΑ ο καύσωνας στις ελιές

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει πως δεν θα αποζημιωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ για τον καύσωνα του Μαΐου οι ελαιοπαραγωγοί και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα γνωστά και ως ΠΣΕΑ.

«Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες της ΠΕ Ηλείας εντός του μηνός Μαΐου του 2020, επισημαίνεται ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας, στη δικαιοδοσία τουοποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ηλείας, απότις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν στις εν λόγω καλλιέργειες, διαπιστώθηκε ότι τηνπερίοδο των υψηλών θερμοκρασιών, και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως 19/5/2020, οι εν λόγω καλλιέργειες ευρίσκοντο στο στάδιο της ανθοφορίας και συνεπώς οι ζημιές που προξενήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες δενκαλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΛ.Γ.Α. παρακολουθεί την εξέλιξη των ελαιοκαλλιεργειών της εν λόγω Π.Ε. και καταγράφει τη σχετική απώλεια παραγωγής, η οποία δύναται να ενταχθεί σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ», τονίζουν.

O κ. Καλαματιανός με πρόσφατες δηλώσεις του στηλίτευσε την κυβερνητική αγροτική πολιτική, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία αφήνει τον πρωτογενή τομέα στο περιθώριο.

«Η Νέα Δημοκρατία, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αγνοεί συστηματικά τον πρωτογενή τομέα, εφαρμόζοντας παράλληλα αντί-παραγωγικές πολιτικές. Ακόμα και εν μέσω υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει τους παραγωγούς με αδιαφορία, παρότι έχουν πληγεί σοβαρά από τα νέα οικονομικά δεδομένα ενώ αρνείται ν΄ αντιληφθεί τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, με τις επιλογές των αρμοδίων υπουργών να μην αφήνουν καμία αχτίδα αισιοδοξίας. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς μας αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, έχοντας ν΄ αντιπαλέψουν και την κυβερνητική εγκατάλειψή τους», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος