FOLLOW US: facebook twitter

Άδεια ίδρυσης για τη Μονάδα Άνοιας και Αλτσχάιμερ στη ΝΜ Κρεστένων

Ημερομηνία: 15-02-2023 | Συντάκτης:

Έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις εκτός από την …άδεια παραχώρησης του κτιρίου

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Μετά την έγκριση της άδειας σκοπιμότητας για τη δημιουργία Μονάδας Άνοιας και Αλσχάιμερ στους χώρους του Νοσοκομείου ΚΥ Κρεστένων το Δεκέμβριο του 2022, δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια” και η χορήγηση άδειας ίδρυσης του Οικοτροφείου 15 ατόμων με οργανικά ψυχοσύνδρομα, νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές.

Το παράδοξο ωστόσο είναι, ότι η σχετική άδεια παραχώρησης των χώρων του Νοσοκομείου Κρεστένων για τη λειτουργία του Οικοτροφείου στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», που το έχει αναλάβει, δεν έχει ακόμα δοθεί καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει υπάρξει καν ούτε… αίτημα στο Δ.Σ. του Γ.Ν. Ηλείας.

Αν και ουδείς δεν αμφισβητεί τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου έργου, που πρωτοσχεδιάστηκε το 2017 ως δημόσια δομή (και όχι ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) και πήρε έγκριση σκοπιμότητας το 2018 ενταγμένη πλήρως στο ΓΝ Ηλείας και αφορούσε τη δημιουργία μονάδας Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για Ψυχογηριατρικούς ασθενείς, προκαλεί εύλογα ερωτήματα πως γίνεται να προϋπάρχουν οι επίσημες εγκρίσεις από το Υπουργείο Υγείας που δημοσιεύτηκαν στη «Διαύγεια» χωρίς μέχρι σήμερα κανείς αρμόδιος να έχει ενημερωθεί ή να γνωρίζει κάτι, ή πως και με ποιους όρους θα γίνει η παραχώρηση…

Όπως και να έχει όμως, η υλοποίηση του Οικοτροφείου είναι πιο κοντά από ποτέ καθώς όλες οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει από την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς» η οποία υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα Ψυχικής Υγείας και σε άλλες περιοχές της χώρας, με την χρηματοδότηση της, ύψους 730.000 ευρώ (σε 3 δόσεις) να είναι εξασφαλισμένη από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο των έργων «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Η υλοποίηση της δράσης έχει ήδη ξεκινήσει από την 01.12.2022 και έχει διάρκεια 18 μήνες και απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ροή της χρηματοδότησης και την εκταμίευση της Β’ και Γ’ Δόσης είναι να έχουν υλοποιηθεί και τεκμηριωθεί οι απαραίτητες δράσεις και να τηρούνται όλες οι υποχρεώσεις του φορέα λειτουργίας. Η πορεία της χρηματοδότησης εξαρτάται από την πορεία υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με την προχθεσινή απόφαση, οι δαπάνες των μονάδων θα καλύπτονται είτε από το ΕΣΠΑ 2021-2027 ή και από τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας καθώς και κάθε άλλο πόρο που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το νέο κτίριο του Νοσοκομείου Κ.Υ. Κρεστένων θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος