FOLLOW US: facebook twitter

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι επιλογές έχουν οι εργαζόμενοι γονείς μόλις ανοίξουν Δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί

Ημερομηνία: 29-05-2020 | Συντάκτης:

Το δικαίωμα της χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς έχουν οι εργαζόμενοι γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή το νηπιαγωγείο. Ωστόσο οι εργαζόμενοι γονείς δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού στις περιπτώσεις που το σχολείο λειτουργεί καθημερινά χωρίς υποτμήματα με εκ περιτροπής μαθήματα. Επίσης οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που έχουν παιδιά στο σχολείο έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου κατά 25% ενώ στον ιδιωτικό τομέα να πάρουν άδεια παρακολούθησης για να μπορέσουν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο νωρίτερα καθώς δεν λειτουργούν τα ολοήμερα τμήματα.

Αναλυτικότερα οι εργαζόμενοι γονείς στο δημόσιο που δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού, συνεχίζουν να κάνουν χρήση της άδειας αυτής αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες, για τις οποίες προκύπτει η ανάγκη φροντίδας των τέκνων συνεπεία του ειδικού προγράμματος λειτουργίας των εν λόγω μονάδων. Σε περίπτωση μη λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, διευκρινίζεται ότι αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι του Δημοσίου δύνανται, κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Σε περίπτωση χρήσης αυτής της διευκόλυνσης, ο υπάλληλος γονέας θα παρέχει την εργασία του σε βάρδια συμβατή με το ωρολόγιο πρόγραμμα του τέκνου, ώστε να εξασφαλίζεται η φροντίδα του. Στην περίπτωση που αυτή η μείωση του ωραρίου δεν επαρκεί μπορεί να γίνει υπέρβαση χωρίς περαιτέρω συνέπειες για τον υπάλληλο, για την εξασφάλιση της έγκαιρης παραλαβής του ανήλικου τέκνου από τον γονέα υπάλληλο, εφόσον αποδεικνύεται ότι ο χρόνος της μειωμένης απασχόλησης κατά 25% δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό.

Επιπλέον και δεδομένου ότι η άδεια ειδικού σκοπού επεκτάθηκε ως δικαίωμα και σε γονείς τέκνων που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπενθυμίζεται ότι για αυτήν την κατηγορία γονέων προβλέπεται ότι χορηγείται κατ’ αρχάς η διευκόλυνση της παροχής εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι και 25% ημερησίως και κατ’ εξαίρεση η άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού βάσει των υπηρεσιακών αναγκών θα σταθμίσουν την αναγκαιότητα συνέχισης της άδειας ειδικού σκοπού έναντι του μειωμένου ωραρίου απασχόλησης που κατ΄ αρχήν προβλέπεται ότι δικαιούνται οι εν λόγω υπάλληλοι.

Παράλληλα για τους γονείς στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί στους εργαζόμενους γονείς κατά τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα παιδιά δεν λειτουργεί. Επίσης στην περίπτωση που υπάρχει άτομο αυξημένου κινδύνου στην οικογένεια παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, αν τα παιδιά ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή έρχονται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα για την διευκόλυνση κατά την παράδοση και παραλαβή των παιδιών, λόγω της μη επαναλειτουργίας του ολοήμερου σχολείου προβλέπεται χρήση σε πλήρεις ημέρες ή και σε ώρες της προβλεπόμενης άδειας για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών. Το χρονικό εύρος της εν λόγω άδειας φτάνει μέχρι την συμπλήρωση 4 εργάσιμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος.

Εξυπακούεται βέβαια ότι σε περίπτωση καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων, λόγω καθημερινής διδασκαλίας, οι γονείς δεν δικαιούνται πλέον την άδεια ειδικού σκοπού.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος