FOLLOW US: facebook twitter

Άντα Τζαβάρα: Η Πυργιώτισσα εικαστικός που δίνει πνοή στην πέτρα…

Ημερομηνία: 17-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Ένα ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων και της αρμονίας είναι το εικαστικό έργο της ζωγράφου  Άντας Τζαβάρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο, ανάμεσα στις θείες ζωγραφιές της  Αρχαίας Φειάς του Αγίου Αντρέα.

Ένα ταξίδι με συνταξιδιώτη τον “δεινό αφηγητή του χρόνου “, την πέτρα που μοιράζεται μαζί της τα μυστικά της τέχνης και της δημιουργίας. Πάνω στην πέτρα χαράζει με αδρότητα πρόσωπα, θάλασσα,εικόνες με φως και πνοή.

“Βρίσκεις μια πέτρα, στις ακτές των αιωνίων θαλασσών,στην οποία αποτυπώνεις την τέχνη” σημειώνει ενδεικτικά η εικαστικός. Έχω το χρέος να συμβάλλω ώστε η πέτρα να βρει μια θέση  στον  έμψυχο κόσμο. Τη ψαύεις στο κορμί της ,τη “φιλτράρεις”και αρχίζεις να σχηματίζεις και να ιχνογραφείς τις μορφές και τις φυσικές παραστάσεις της ζωής. Έτσι κάνεις την πέτρα πλάσμα ζωής ,πρώτη ύλη εργοτεχνίας.Αυτό το “υλικό “έχει μια ιδιαίτερη μαγεία. Το σχήμα της πέτρας με βοηθάει να καταλάβω τι πρέπει να ζωγραφίσω πάνω στην επιφάνεια της. Μια μορφή,ένα τοπίο,ένα ζώο,ένα καράβι.  Με εμπνέει η ίδια η πέτρα,το σχήμα και το μέγεθος της. Για όσες  πέτρες δεν έχουν σχήμα ιδιαίτερο, επιλέγω  να ζωγραφίσω διάφορα θέματα.»

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κριτικός τέχνης Π. Αθανασιάδης « Η τεχνική της Άντας Τζαβάρα δίνει μια εκπληκτική εντύπωση ακριβείας και πλούτου ,ανάλυσης και έντονης ευαισθησίας. Η επιφάνεια των έργων της είναι δουλεμένη με λεπτές και μικρές πινελιές που εξασφαλίζουν ένα φωτεινό παλμό μιας εναλλασσόμενης  έντασης. Ενδιαφέρουσες είναι και οι μοντέρνες συνθετικές εικόνες που εντυπωσιάζουν προερχόμενες από μια ζωή εξαιρετικά ευαίσθητη με παλμό, συνθέσεις εμπνευσμένες. Η τεχνική της είναι καθαρά ρεαλιστική και η χρωματολογία της εξπρεσιονιστική . Αναμφίβολα η Άντα Τζαβάρα είναι προικισμένη με ευαισθησία και άμετρη εκφραστική ευρηματικότητα.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος