FOLLOW US: facebook twitter

Α2 Εθνική: Οι 16 ομάδες του νέου πρωταθλήματος-Το σύστημα διεξαγωγής των πλέι-οφ και πλέι-άουτ

Ημερομηνία: 18-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Του Κώστα Πλιάγκου

proinisports@gmail.com

Σε τροποποιητική της ειδικής προκήρυξης της Α2 Εθνικής για τη σεζόν 2022-2023 προχώρησε η ΕΟΚ την Τρίτη, με την Ομοσπονδία μπάσκετ να κάνει γνωστές τόσο τις 16 ομάδες του νέου πρωταθλήματος όσο και το σύστημα ανόδου και υποβιβασμού.

Αναφορικά με τις ομάδες που δικαιούνται να πάρουν μέρος, απουσιάζει ο Ηρακλής, αλλά υπάρχει ο Ερμής Αγυιάς (Λάρισας), με του οποίου το ΑΦΜ θα αγωνιστεί ο Ηρακλής! Με την άνοδο της Φ.Ε.Α. Ν.Φ./Ν.Χ. (Φιλαθλητική Ένωση Αθλοπαιδιών N.Φιλαδέλφειας/Ν.Χαλκηδόνας) συμπληρώθηκε ο αριθμός των 16 ομάδων της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Θυμίζουμε πως το Ψυχικό αποφάσισε να παίξει ξανά στην Α2, παρότι κέρδισε τον προβιβασμό στην Basket League.

Οι ομάδες του νέου πρωταθλήματος:

  1. Τρίτωνας
  2. Χ. Τρικούπης
  3. Ελευθερούπολη
  4. Κόροιβος
  5. Πανερυθραϊκός
  6. Αμύντας
  7. Μαρούσι
  8. Καβάλα
  9. Αγρίνιο
  10. Α.Σ. Παπάγου
  11. Ν.Ε. Μεγαρίδας
  12. Ερμής Σχηματαρίου
  13. Φ.Ε.Α.
  14. Αίας Ευόσμου
  15. Ψυχικό
  16. Ερμής Αγιάς (Λάρισα ΚΑΕ)

Το νέο σύστημα διεξαγωγής των πλέι-οφ

Από εκεί και πέρα, το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος αλλάζει ως προς τα πλέι-οφ. Δύο ομάδες θα προβιβαστούν στην Basket League, αλλά αμφότερες μέσω των πλέι-οφ, στα οποία θα συμμετάσχουν οι οχτώ πρώτες ομάδες της βαθμολογίας.  Επίσης, όπως αναγράφεται, στην Basket League θα ανέλθουν και όσες χρειαστούν, ανεξαρτήτου Εθνικής κατηγορίας, που καλύπτουν συγκεκριμένα κριτήρια (διαδικασία wild card).

Τα ζευγάρια των πλέι-οφ θα προκύψουν από τα εξής σταυρώματα: A1-A8, A2-A7, A3-A6, A4-A5. Οι γηπεδούχες ομάδες θα έχουν πλεονέκτημα έδρας, ενώ οι νικητές χρειάζονται τρεις νίκες, με τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου να προσμετρούν στις νίκες.

Οι τέσσερις ομάδες που θα προκριθούν, θα παίξουν στην Γ΄ Φάση, που θα γίνει σε μορφή Final-4, σε γήπεδο που θα οριστεί, με τα σταυρώματα να έχουν ως εξής: 1-4 και 2-3. Θα γίνει ένα νοκ-άουτ παιχνίδι για κάθε ζευγάρι και οι νικητές θα πάρουν την άνοδο στην Basket League. Δηλαδή, στην Α1 θα προβιβαστούν οι δυο ομάδες που θα κερδίσουν στους ημιτελικούς. Οι νικητές θα παίξουν στον τελικό για τις θέσεις 1-2, όπου θα αναδειχτεί η πρωταθλήτρια ομάδα και οι ηττημένοι στο μικρό τελικό για τις θέσεις 3-4.

Για τον υποβιβασμό δεν αλλάζει κάτι. Οι δυο τελευταίες ομάδες της κανονικής περιόδου υποβιβάζονται απευθείας στην Β΄ Εθνική, όπου θα τις ακολουθήσουν άλλες δύο ομάδες μέσω των πλέι-άουτ. Σε αυτά θα συμμετάσχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 11 έως 14. Τα ζευγάρια θα είναι Α11-Α14 και Α12-Α13, με τις ομάδες να μεταφέρουν τα μεταξύ τους αποτελέσματα της κανονικής περιόδου. Ο νικητής κάθε ζευγαριού αναδεικνύεται στις 3 νίκες και οι δύο χαμένοι υποβιβάζονται στην Β΄ Εθνική. Πλεονέκτημα έδρας έχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν ψηλότερα στην κανονική περίοδο. 

*Η κλήρωση των Εθνικών Πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών και Γυναικών θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ε.Ο.Κ..


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος