FOLLOW US: facebook twitter

Α. Νικολακόπουλος: Ξεκινά η καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγροτες

Ημερομηνία: 24-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

“Με την έκδοση της σχετικής απόφασης,  ξεκινά  άμεσα η διαδικασία της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου κινητήρων που χρησιμοποιείται στη γεωργία, μία άκρως σημαντική εξέλιξη και για τον αγροτικό κόσμο του νομού μας”.

Αυτό ανέφερε ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος μετά την υπογραφή της απόφασης από τον αρμόδιο Υφυπουργό, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο και είχε κάνει γνωστό ο Ηλείος κοινοβουλευτικός από τα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Νικολακόπουλος είχε θέσει το θέμα στον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, καθώς και σε άλλους αρμόδιους παράγοντες, και είχε ζητήσει την επίσπευση εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες που έχουν πιεστεί αισθητά τόσο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και από την ενεργειακή κρίση.

Αρχικά η επιστροφή επρόκειτο να καταβληθεί εντός του Νοεμβρίου του 2022, ωστόσο επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες και οι διαβεβαιώσεις που είχε λάβει ο κ. Νικολακόπουλος ήταν ότι η καταβολή θα ξεκινούσε εντός του Αυγούστου, κάτι που γίνεται πράξη.

Βάσει της απόφασης που υπέγραψε ο κ. Βεσυρόπουλος, αρχίζουν να πιστώνονται άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί των αγροτών με τα ποσά της επιστροφής.

“Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει έμπρακτα την σταθερή και διαρκή στήριξή της στον πρωτογενή τομέα, επαναφέροντας την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο ύστερα από 6 χρόνια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θέσπισε με ειδική διάταξη το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο του επιστρεπτέου ποσού με οφειλές προς το Δημόσιο, διασφαλίζοντας ότι θα καταβληθούν στο ακέραιο τα δικαιούμενα ποσά Ε.Φ.Κ.” επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος.

Δικαιούχοι της επιστροφής είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2Ο21 και 2Ο22, οι οποίοι θα λάβουν άμεσα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα δικαιούμενα ποσά, χωρίς αίτηση ή υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών.

Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει, ενώ είναι και αυξημένο το ποσό που θα κατανεμηθεί, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση από 60 στα 70 εκ. ευρώ!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος