FOLLOW US: facebook twitter

Α. Νικολακόπουλος: Σε κεντρικό επίπεδο το θέμα με τις εκκρεμείς περιπτώσεις πυροπλήκτων

Ημερομηνία: 20-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με ερώτηση που κατέθεσε στον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο

Εκκρεμείς περιπτώσεις πυροπλήκτων, στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

Πρόκειται για πυρόπληκτους από την περιοχή του δήμου Πύργου και συγκεκριμένα την Βαρβάσαινα, το Λαμπέτι και το Κολίρι, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην διαδικασία, καθώς και για συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε περιορισμένο αριθμό, πυροπλήκτων από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σημαντική προσπάθεια μέχρι σήμερα

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, και ως προς την καταγραφή των ζημιών αλλά και για την ταχύτατη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά παθογένειες του παρελθόντος.

Αν και στην πρώτη φάση των προκαταβολών που υλοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, χορηγήθηκαν 5,8 εκ. ευρών σε 417 δικαιούχους και  αντιμετωπίστηκε άμεσα τοπρόβλημα με όσους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν ήταν εγγεγραμμένοι στοΜητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και εντός του 2022 υλοποιήθηκε η δεύτερη φάση προκαταβολών, κατά την οποία 87κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ένα νομικό πρόσωπο έλαβαν 1 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης  460 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έλαβαν 2,2 εκατ. ευρώ και συνολικά διατέθηκαν για οικονομική ενίσχυση 9 εκατ. ευρώ σε 965 δικαιούχους, υπάρχουν περιπτώσεις που πληγέντες δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματά τους.

Ως εκ τούτου, ο κ. Υπουργός ερωτάται:

1) Γιατί στην διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων δεν έχουν συμπεριληφθεί πληγέντες από περιοχές του δήμου Πύργου (ΒαρβάσαιναΚολίρι-Λαμπέτι); Τι πρόκειται να γίνει με αυτές τις περιπτώσεις;

2) Μικρός αριθμός πληγέντων από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχει λάβει ακόμη χρήματα από τις αποζημιώσεις, τι εκκρεμότητες υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις και σε τι χρονικό ορίζοντα θαδιευθετηθούν αυτά τα ζητήματα ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος