FOLLOW US: facebook twitter

Α. Νικολακόπουλος: Κρατική αρωγή στους αγρότες που επλήγησαν από τις θεομηνίες

Ημερομηνία: 13-12-2021 | Συντάκτης:

Την βούληση της κυβέρνησης αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέσω σχετικών νομοθετημάτων για την πλήρη καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες θεομηνίες και την αποζημίωση των πληγέντων, μετέφερε ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, σε συνάντηση που είχε με πληγέντες αγρότες από την περιοχή της Μυρσίνης του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης.

Ο κ. Νικολακόπουλος επικεντρώθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση, πρωτοβουλίες που θεσμοθετήθηκαν μέσω σχετικών νομοθετημάτων, έτσι ώστε να τυγχάνουν της κρατικής αρωγής και περιπτώσεις που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να ενταχθούν στην διαδικασία των αποζημιώσεων ή καθυστερούσαν επί σειρά ετών να καταβληθούν τα χρήματα.

 

Πρόβλεψη για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις

Ειδικότερα, και έχει μεγάλη σημασία αυτό, στην καταβολή προκαταβολών μέσω της κρατικής αρωγής εκτός από τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικές καλλιέργειες και οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες μέχρι πρότινος στις περιπτώσεις θεομηνίας εντάσσονταν στην διαδικασία των ΠΣΕΑ.

Πλέον, ακόμη και εάν δεν είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ, τα θερμοκήπια θα εντάσσονται στην διαδικασία των αποζημιώσεων, καθώς η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της θεομηνίας και εφόσον βεβαίως έχουν δηλωθεί στη διαδικασία ΟΣΔΕ. Ακόμη και τα αγροτικά επαγγελματικά οχήματα εντάσσονται πλέον στην διαδικασία της αποζημιώσεων μέσω κρατικής αρωγής.
Στην πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, στην διαδικασία των αποζημιώσεων, με ποσοστό 50%, εντάσσονται και όσοι πληγέντες δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

 

Υποβολή δηλώσεων

Ήδη για τις πληγείσες περιοχές της Ηλείας έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων μέσω των δήμων και την Περιφερειακή ενότητα Ηλείας και από την στιγμή που θα γίνει η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ενίσχυσης οι πληγείσες Επιχειρήσεις, ώστε μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης να κατατίθενται οι προκαταβολές.

Επιπλέον, έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και για την υποβολή- παραλαβή των αιτήσεων των αγροτών και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες από τον κ. Νικολακόπουλο και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή και επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές του νομού Ηλείας.
Ο κ. Νικολακόπουλος άκουσε με προσοχή όλες τις προτάσεις των αγροτών και τους προβληματισμούς που διατύπωσαν ως προς την διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, καθησυχάζοντας τις όποιες ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει καλύτερη οργάνωση καθώς ο όγκος των αιτημάτων είναι μεγάλος. Το σημαντικό είναι ότι οι σχετικές τροπολογίες έχουν ψηφιστεί και η νομοθεσία θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις, ενώ θα εξετάζονται εξατομικευμένες περιπτώσεις, όπου τυχόν παρατηρούνται προβλήματα ως προς τη διαδικασία.

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γεωργών Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Λευτέρη Γκατζούνα και μέλη του Συλλόγου, τον πρόεδρο της Μυρσίνης κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο και πολλούς αγρότες και κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή, ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων κ. Χρήστος Παλαιολόγος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος