FOLLOW US: facebook twitter

Α. Νικολακόπουλος: Ένας Παθολόγος για 70 ασθενείς κλινική covid- 19 και όλα τα έκτακτα…

Ημερομηνία: 05-12-2022 | Συντάκτης:

Αναφορά Ανδρέα Νικολακόπουλου στη Βουλή για τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία της Ηλείας

«Εκπροσωπώ  έναν Νομό που έχει τρία νοσοκομεία τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.  Για περισσότερο από ένα χρόνο το Νοσοκομείο  του  Πύργου  λειτουργεί οριακά με έναν παθολόγο  και με αποσπάσεις γιατρών  από  άλλα νοσοκομεία εκτός του Νομού που έρχονται  μόνο για  μια ημέρα , για να  κάνουν  εφημερίες.

Η  Ηλεία  λοιπόν  είναι  ένας από τους  νομούς  που έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει  αυτές τις ελλείψεις, στο μέγιστο βαθμό. Και είμαι σίγουρος ότι τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα περιφερειακά νοσοκομεία….»

Την παραπάνω τοποθέτηση έκανε μιλώντας στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας όσον αφορά την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη την ιατρική εκπαίδευση και τις μισθολογικές ρυθμίσεις στο ΕΣΥ ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία για τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας στον τόπο μας επισημαίνοντας ακόμη μεταξύ άλλων τα εξής :

«Όλο  αυτό  το χρονικό  διάστημα έχω πραγματοποιήσει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις  αλλά  και  συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό, την Αναπληρώτρια Υπουργό  και την Υφυπουργό αλλά και  στην 6η ΥΠΕ και στις δομές υγείας μας επισημαίνοντας όλα αυτά τα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τους συμπολίτες  και τους  υγειονομικούς μας. Που  συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη για ένα ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Και πράγματι  οι  Υπουργοί μας έχουν δείξει αρκετό ενδιαφέρον για τα προβλήματα  αυτά  τόσο  με  κινήσεις όπως η προσπάθεια στελέχωσης των μονάδων μας με διαδοχικές προκηρύξεις θέσεων ιατρών οι  οποίες όμως καταλήγουν άγονες. Μόλις πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε πέντε θέσεις μόνιμων παθολόγων για το νοσοκομείο του Πύργου αλλά δυστυχώς κανείς γιατρός δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Αυτήν τη στιγμή όμως η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία του νομού μας, Πύργου και Αμαλιάδας  είναι πράγματι κρίσιμη.

Και τα  δύο νοσοκομεία λειτουργούν με την παρουσία ενός μόνο           παθολόγου, που επιβλέπει  περισσότερους  από 70 ασθενείς και ταυτόχρονα καλύπτει και τα επείγοντα και την κλινική COVID.

Να σημειώσω  εδώ σε όσους  σπεύδουν να κάνουν  φτηνή αντιπολίτευση ότι  και στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στα ίδια νοσοκομεία πήγαινε  από το κακό  στο χειρότερο ενώ είχαμε ελάχιστες προσθήκες ιατρών και μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων με αποτέλεσμα το δημόσιο σύστημα υγείας να απαξιωθεί.

 «Με το σημερινό νομοσχέδιο του Υπουργείου υγείας θα δοθούν λύσεις,  καθώς  επιχειρείται ένα ήπιο άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα με εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. .  Συγκεκριμένα,  προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής   απασχόλησης, οι οποίες  θα   καλύπτονται  από γιατρούς  που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος, σε περιπτώσεις που οι αρχικές προκηρύξεις θέσεων κηρυχθούν άγονες.

Ακόμα  προβλέπεται ότι ιατροί που υποβάλλουν υποψηφιότητα και κρίνονται  διοριστέοι σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αλλά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, όπως και ιατροί που διορίζονται, αλλά  παραιτούνται  πριν από τη συμπλήρωση πέντε ετών από τον διορισμό τους, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό  πριν τη  συμπλήρωση  δύο ετών από την παρέλευση της προθεσμίας  ανάληψης  υπηρεσίας ή από την ημερομηνία  παραίτησής τους αντιστοίχως.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί εμείς στην Ηλεία είδαμε και παραιτήσεις και αποχωρήσεις  ιατρών οι οποίοι στην συνέχεια συμμετείχαν σε διαγωνισμούς για θέσεις σε μεγάλα νοσοκομεία , σε μεγάλα αστικά κέντρα. Και με τον τρόπο αυτό οι ιατροί μετακινούνταν από περιφερειακά σε κεντρικά νοσοκομεία.

Επιπλέον,  με το  νομοσχέδιο  αυτό πραγματοποιούνται  αυξήσεις   στους  μισθούς των γιατρών του Ε.Σ.Υ. μηνιαίως. Συγκεκριμένα γίνεται μεσοσταθμική αύξηση 10% στις απολαβές. Δίνεται επίδομα στους γιατρούς των ΤΕΠ έως 400 ευρώ.

Γίνεται προσαύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης  στους ιατρούς των Μ.Ε.Θ. έως 690 ευρώ.

Δίνεται επίδομα σε αναισθησιολόγους 400 ευρώ.   Ενώ παράλληλα θα δοθούν αναδρομικά αυξήσεις από 28/06/2022.  

Σημειώνεται ότι ήδη σε όσους γιατρούς των Κέντρων Υγείας έχουν γίνει προσωπικοί ιατροί υπάρχει αύξηση στον μισθό τους 800 ευρώ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση,  που ήθελε τάχα να στηρίξει το  δημόσιο σύστημα υγείας έδωσε τέτοιες αυξήσεις; Πόσες αυξήσεις έδωσε;

Η απάντηση είναι ..   Καμία απολύτως.

 Όπως έχει δεσμευθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ένα  στοίχημα  για  αυτήν την Κυβέρνηση.

Με  ουσιαστικές  παρεμβάσεις που αναμέναμε  καιρό και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις   ενισχύεται η δημόσια Υγεία. Και είμαι   βέβαιος ότι θα  συνεχίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο για να αποκτήσουμε ένα σύστημα υγείας  ποιοτικό και αξιόπιστο, αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών μας.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος