FOLLOW US: facebook twitter

Α. Νικολακόπουλος: Χαμηλή τιμή και υψηλό κόστος παραγωγής αποδεκατίζουν την σταφίδα…

Ημερομηνία: 08-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Νέα παρέμβαση σε ερώτηση στη Βουλή για την τύχη του προϊόντος

Με  δεδομένη την δύσκολη θέση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί μας και την ανάγκη στήριξης της σταφίδας, που αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα της αγροτικής παραγωγής και είναι σημείο αναφοράς για την Ηλεία, αλλά και με στόχο την αντιμετώπιση πιθανών φαινομένων αισχροκέρδειας  ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος έκανε  παρέμβαση καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά σχετικά με τα μέτρα που πρέπει και προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα ο κ. Νικολακόπουλος επισημαίνει ότι, «παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το προϊόν της σταφίδας, σύμφωνα με αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς σε διάφορους νομούς της χώρας, η εγχώρια ετήσια παραγωγή πλησιάζει το 90%, γεγονός που το καθιστά ως ένα από τα πιο επιτυχημένα αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας.

Παρά όμως το γεγονός ότι η φετινή ποιότητα και η απόδοση ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, η τιμή της σταφίδας χαμηλώνει όλο και περισσότερο. Με βάση τα τωρινά δεδομένα της αγοράς, η τιμή πώλησης της σταφίδας κυμαίνεται στα 0,70 ευρώ με 0,80 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τα φετινά έξοδα καλλιέργειας υπολογίζονται στα 1,40 ευρώ περίπου».

Όπως αναφέρει ακολούθως ο βουλευτής της ΝΔ, μετά από συζήτηση με τους ίδιους τους σταφιδοπαραγωγούς διαπίστωσε ότι επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία πολύ περισσότερο με τον συνδυασμό χαμηλής τιμής- έλλειψης εργατών γης – υψηλού κόστους παραγωγής κάτι που δημιουργεί προβληματισμό για το μέλλον της σταφίδας. Και συνεχίζοντας στην ερώτησή του προσθέτει:

«Ειδικά όσον αφορά την τιμή του προϊόντος,  εάν συνεχιστεί για δεύτερη συνεχή χρονιά η πτώση της τιμής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί από τους παραγωγούς θα σταματήσουν να παράγουν και να εξάγουν τη σταφίδα. Επιπλέον, το ζήτημα αυτό γεννά και τον προβληματισμό για την αντιμετώπιση του προϊόντος στην αγορά, δεδομένου ότι τιμές άλλων προϊόντων μετά την πανδημία ανεβαίνουν κάτι το οποίο δε συμβαίνει όμως με τη σταφίδα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί υπόνοιες χρησιμοποίησης αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και αισχροκέρδειας. Άλλωστε, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της περαιτέρω βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των ελέγχων στην αγορά, είχαν θεσπίσει τη δυνατότητα υποβολής καταγγελιών από τους παραγωγούς περί κρουσμάτων απόκρυψης αποθεμάτων και αισχροκέρδειας στην πώληση ζωοτροφών και άλλων αγροτικών εφοδίων, καθώς και την επιβολή πλαφόν στο κέρδος από τη μεταπώληση ορισμένων προϊόντων».

Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις ο Ηλείος κοινοβουλευτικός θέτει με την παρέμβασή του δύο βασικά ερωτήματα ζητώντας την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης ως εξής :

  1.  Έχει ερευνηθεί το ενδεχόμενο αισχροκέρδειας στο προϊόν της σταφίδας, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και αισχροκέρδειας και πως προτίθεστε να τις αντιμετωπίσετε ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία του προϊόντος; Εξετάζετε το ενδεχόμενο να διεξάγετε ελέγχους και να επιβληθεί ένα πλαφόν στο κέρδος από τη μεταπώληση αγροτικών προϊόντων, όπως είχε θεσπίσει αντίστοιχα και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων;
  2. Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα προκειμένου να στηρίξει το προϊόν της σταφίδας και να εξασφαλίσει την κατάλληλη τιμή ώστε να διαφυλάξει την ασφαλή παραγωγή και εξαγωγή του;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος