FOLLOW US: facebook twitter

Aσπίδα για τη λαϊκή κατοικία: Έπιασε τόπο η πρωτοβουλία του δήμου Ζαχάρως για τα κόκκινα δάνεια

Ημερομηνία: 10-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τόπο  έπιασε η πρωτοβουλία του δήμου Ζαχάρως που πρωτοστάτησε στην υπόθεση των κόκκινων δανείων με την πρωτοφανή δραστηριοποίηση πλέον της αυτοδιοίκησης και πολλών φορέων για τη σύσταση εταιρίας Ειδικού σκοπού έτσι ώστε η κυβέρνηση να νομοθετήσει ακολουθώντας το νομικό πλαίσιο της Κύπρου με στόχο να σωθεί η λαϊκή κατοικία. Αυτό τονίστηκε χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε για το θέμα αυτό στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας ο δήμος Ζαχάρως μαζί τους δήμους Ολυμπία, Πύργου και Ήλιδας, το ΕΒΕ Ηλείας, το ΤΕΕ, τους δικηγορικούς συλλόγους και τον Σύνδεσμο Εργοληπτών δημοσίων έργων Ηλείας.

Πρώτος μίλησε ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Νίκος Φάμελος που αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης τονίζοντας ότι «Μετά από πρόταση του Πανταζή Χρονόπουλου εισαγάγαμε την πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο Ζαχάρως για πίεση προς την κυβέρνηση και την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου όπως αυτό που ισχύει στην Κύπρο. Πολλοί χλεύαζαν και έφεραν αντιρρήσεις χωρίς καμία ενημέρωση μόνο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Το σύνολο των δήμων όχι μόνο της Ηλείας αλλά και όλης της χώρας και η ΚΕΔΕ υιοθέτησαν την πρότασή μας όπως και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης για τους στρατιωτικούς και επίσης πιέσαμε για τις 120 δόσεις στα αγροτικά δάνεια. Η απάντηση της Ειδικής Γραματείας Ιδιωτικού Χρέους μας δικαιώνει Ρυθμίζει την δραστηριοποίηση των ΟΤΑ και των Επιμελητηρίων και στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε για την στήριξη και προάσπιση των αδυνάτων με κάθε κόστος».

Από την πλευρά του ο εκλεγμένος δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος που είναι και πρωτεργάτης της όλης υπόθεσης και μετά από δική του πρόταση ξεκίνησε η υπόθεση με τα κόκκινα δάνεια στο δήμο Ζαχάρως, ανέφερε ότι με αφορμή μια συζήτηση που είχε  με φιλική του οικογένεια που είχε ένα στεγαστικό δάνειο που δεν μπορούσε να αποπληρώσει, άρχισε να ψάχνει βαθύτερα το θέμα με τη συνδρομή του κ. Γ. Μητρόπουλου. Στην συνέχεια συγκυριακά ενεπλάκη η δικηγόρος κ. Αριάδνη Νούκα που πληροφορήθηκε την πρωτοβουλία του από μια εκπομπή και άρχισε μια συνεργασία. Στην συνέχεια μετά την απόφαση του Δ.Σ Ζαχάρως, ήρθαν οι αποφάσεις των Δ.Σ των δήμων της Ηλείας, 320 ακόμα δήμων της χώρας και της ΚΕΔΕ και όλοι μαζί υιοθετούν αυτήν την πρόταση για την σύσταση Εταιρίας Ειδικού σκοπού, για  τα κόκκινα δάνεια με βάση το Κυπριακό μοντέλο, όπου πριν πουληθεί όποιδηποτε δάνειο σ εξένο funds ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης μήπως θέλει να το αγοράσει σε χαμηλή τιμή, γιατί οι τράπεζες τα ξεπουλάνε όσο- όσο. Καταλήγοντας ο κ Χρονόπουλος τόνισε ότι πρωτοβουλία αυτή πιάνει τόπο, οι τράπεζες καλούν σε ρυθμίσεις τους δανειολήπτες,  ο ΟΕΚ προχωρά σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, τα αγροτικά δάνεια ρυθμίζονται σε 120 δόσεις και ότι «εμείς θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση να σωθούν οι περιουσίες του κόσμου»!  Να σημειώσουμε ότι ο κ. Χρονόπουλος σχολίασε πως περίμενε η αίθουσα να είναι γεμάτη από κόσμο, ωστόσο ερμήνευσε αυτήν την απουσία λέγοντας ότι πολλοί δανειολήπτες ντρέπονται να πουν ότι χρωστάνε στις τράπεζες και γι αυτό δεν ήρθαν.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Ρούλα Γκουβίτσα μεταφέροντας την στήριξη του δημάρχου Ηλίδα, η οποία τόνισε  μεταξύ άλλων ότι ο δήμος Ήλιδας θα συμμετέχει σε κάθε μαζική ενέργεια ή κινητοποίηση για τα κόκκινα δάνεια. Γιατί γιατί όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να σώσουμε τα σπίτια του κόσμου που υποφέρει και δυσκολεύεται λόγω της κρίσης να τα αποπληρώσει, του μέσου έλληνα στον οποίο στηρίζεται η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Ακολούθως ο σύμβουλος του δήμου Ζαχάρως για τα κόκκινα δάνεια κ. Γιώργος Μητρόπουλος εξήγησε όλο το νομοθετικό πλαίσιο και τόνισε όντως η κινητοποίηση αυτή είναι απαραίτητη, γιατί είναι μύθος το ότι οι τράπεζες δεν θα μας πάρουν τα σπίτια! Θα τα πάρουν, όπως είπε, γιατί έχουν σχέσεις με επιχειρηματίες που θέλουν έναντι πινακίου φακής να τα αποκτήσουν και να τα ξαναπουλήσουν και μάλιστα ανέφερε ότι στους περισσότερους πλειστηριασμούς, τα ακίνητα τα αγοράζουν ξανά… τράπεζες! Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις και άλλων εκπροσώπων φορέων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος