FOLLOW US: facebook twitter

Aκατάσχετες οι επιδοτήσεις σε πληγέντες αγρότες από φυσικές καταστροφές

Ημερομηνία: 05-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Οικονομία

varda-zimies-vroxi

Έστω και κατόπιν εορτής θα ευνοήσει και τους Ηλείους παραγωγούς για το υπόλοιπο 30% του τσεκ που θα λάβουν τα Χριστούγεννα

Τροπολογία για το ακατάσχετο των λογαριασμών των ενισχύσεων αγροτών από περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Η τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία, ρυθμίζει το κενό νόμου, με το οποίο γινόταν κατάσχεση σε λογαριασμούς των δικαιούχων πληγέντων αγροτών από καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ.) εξαιτίας άλλων οφειλών (δημόσιο, τράπεζες κ.α.).

Την κύρωση του νομοσχεδίου έχει εισηγηθεί ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ζήτησε μεταξύ άλλων να γίνει δεκτή λόγω του κατεπείγοντος και η τροπολογία της κας Θεοπεφτάτου.

Ζημιές, θυμίζουμε, πρόσφατα έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Πελοποννήσου, , των Ιόνιων Νήσων, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και βεβαίως της  Δυτικής Ελλάδας  συμπεριλαμβανομένης και της Ηλείας.

Η τροπολογία βέβαια έφτασε λίγο… αργά, γιατί οι αγρότες έλαβαν το τσεκ των επιδοτήσεων παραμονή της 28ης Οκτωβρίου με τα γνωστά όμως παρατράγουδα, αφού λόγω των παρακρατήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Δ.Ο.Υ κ.λπ , δεν ήταν λίγοι και οι Ηλείοι αγρότες που είδαν είτε μειωμένους είτε άδειους τους λογαριασμούς τους στην τράπεζα. Ωστόσο, επειδή αναμένουν την  εξόφληση του υπόλοιπου 30% της βασικής και του πρασινίσματος, που έχει προαναγγελθεί για μετά τις 20 Δεκεμβρίου, με βάσει την συγκεκριμένη τροπολογία, λογικά δεν θα υπάρχουν παρακρατήσεις για τους Ηλείους αγρότες αφού θα είναι ακατάσχετες οι επιδοτήσεις. Και λέμε λογικά, γιατί μπορεί στην πορεία να  ζητηθεί να αποδείξουν οι αγρότες ότι είναι… πληγέντες, όπως έγινε και με τις εξαγγελίες σε Δ.Ο.Υ και ασφαλιστικά ταμεία. 

katastrofes-thermokipia1

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της εν λόγω τροπολογίας ισχύουν τα ακόλουθα:

Με τη διάταξη του άρθρου 38 του ν. 4315/2014 (Α΄ 269) ορίζεται ότι η κατάθεση αποζημιώσεων και ενισχύσεων στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.) δεν κατάσχεται μόνο στις περιπτώσεις αποζημιώσεων και ενισχύσεων σύμφωνα με το ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149) και της υπ. αριθ. 2673/2001 (Β΄ 1185) Κ.Υ.Α.

Με τις διατάξεις του ν. 867/1979 (Α΄ 24), όπως ισχύουν, η εφαρμογή των οποίων επεκτείνεται αναλόγως εν όλω ή εν μέρει και σε μελλοντικές τυχόν περιπτώσεις εκτεταμένων εκ σεισμών ζημιών σε κτήρια, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου πέμπτου του ν. 1190/1981 (Α΄ 203), χορηγείται αφ’ ενός δωρεάν κρατική αρωγή σε πληγέντες από καταστροφές, προκειμένου να αποκατασταθούν με επισκευή ή ανακατασκευή τα κτήρια που έχουν πληγεί και αφ’ ετέρου επιδότηση ενοικίου ή φιλοξενίας για προσωρινή στέγαση των πληγέντων, των οποίων η κατοικία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη μέχρι την αποκατάστασή της.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση καλύπτεται νομοθετικό κενό, έτσι ώστε οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις που καταβάλλονται στο πλαίσιο του ν. 867/1979 (Α΄ 24), όπως ισχύει, να μη υπόκεινται σε κατάσχεση.

Άρθρο…
Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 38 του ν. 4315/2014 (Α΄ 269) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και βοηθήματα που προβλέπονται από το ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149), την 2673/2001 Κ.Υ.Α. (Β΄ 1185) και το ν. 867/1979 (Α΄ 24), όπως ισχύουν, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, σε σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς κ.λπ..».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος