FOLLOW US: facebook twitter

Κέρδισε το κοινό «Ο Κατηγορούμενος» στο Καλλίκωμο!

Ημερομηνία: 24-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Διαδραστική παράσταση ανέβασε φέτος η τοπική θεατρική ομάδα με τη στήριξη της ΠΔΕ

-Τα εύσημα απέδωσε στους συντελεστές ο αντιπερ/ρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Ν.Κοροβέσης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Πολύ ψηλά ανέβασε φέτος τον καλλιτεχνικό πήχη η θεατρική ομάδα του Καλλικώμου «Οι αριστοτέχνες», καθώς η επιλογή του δικαστικού δράματος «Ο Κατηγορούμενος» του Τζέφρυ Άρτσερ αποδείχθηκε επιτυχημένη και κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού και τις τέσσερις ημέρες.

Τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας, υπό τη μαεστρική καθοδήγηση της Ρούλας Ξαρχάκου, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και παρουσίασαν μια πρωτότυπη και διαδραστική παράσταση στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων της τοπικής κοινότητας.

Με προσεγμένο σκηνικό ως δικαστική αίθουσα, με φωτισμό που αναδείκνυε κάθε ρόλο και με υποβλητική μουσική υπόκρουση που κορύφωνε την πλοκή ανά διαστήματα, η παράσταση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την αρχή ως το τέλος.

Η καινοτομία του φετινού εγχειρήματος ήταν η συμμετοχή των θεατών, καθώς λίγο πριν το τέλος της παράστασης καλούνται να ψηφίσουν με λευκό ή μαύρο χαρτί αν ο κατηγορούμενος για φόνο της συζύγου του γιατρός Πάτρικ Σέργουντ είναι ένοχος ή αθώος. Ανάλογα με την ετυμηγορία, η θεατρική ομάδα έχει προετοιμάσει και τις δύο εκδοχές για το φινάλε του έργου, δείχνοντας ότι φέτος η ποιότητα έχει ανέβει αρκετά.

Η παράσταση εκτυλίσσεται στο δικαστήριο Όλντ Μπέιλι του Λονδίνου, όπου ο Πάτρικ Σέργουντ κατηγορείται ότι σκότωσε με προσεκτικά οργανωμένο σχέδιο τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ. Το κύριο βάρος της παράστασης πέφτει στους δικηγόρους των δύο πλευρών, οι οποίοι αποδίδουν εξαιρετικά παρά τους πολλούς διαλόγους, ενώ κάθε μάρτυρας παίζει εξαιρετικά τον ρόλο του, με αποκορύφωμα τη βασική μάρτυρα κατηγορίας που εικάζεται πως είναι ερωμένη του κατηγορούμενου. Όλες τις καταθέσεις καλούνται οι θεατές να τις αξιολογήσουν ως «ένορκοι» και να εκδώσουν την ανάλογη ετυμηγορία.

Ρ. Ξαρχάκου: «Θέλαμε κάτι διαφορετικό και διαδραστικό»

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η Ρούλα Ξαρχάκου, το έργο φέτος επιλέχθηκε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογική προσπάθεια, χάρη στην οποία ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.
«Μετά από μια σειρά έργων που διαβάσαμε ως ομάδα καταλήξαμε στον “Κατηγορούμενο”, με κριτήριο ότι ήταν διαδραστικό και τελείως διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια γενικότερα. Για εμάς ήταν ένα στοίχημα, κάθε φορά αναζητούμε κάτι διαφορετικό που θα τραβήξει τον κόσμο και θα δώσει ένα καινούριο στοιχείο πολιτισμού και παιδείας. Με συγκίνησε το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, σε αυτήν την ομάδα –με την οποία είμαστε 10 χρόνια συνοδοιπόροι- ο ένας έδινε το κίνητρο στον άλλον να συνεχίσουμε», τόνισε και αναφέρθηκε στο υπόβαθρο και το νόημα του θεατρικού κειμένου.

«Ο συγγραφέας ο ίδιος επειδή είχε βιωματική εμπειρία στη ζωή του, ανάλογη με αυτή του έργου, ενεπλάκη ως πολιτικό πρόσωπο σε ένα ροζ σκάνδαλο και καταδικάστηκε με αμφίβολες διαμαρτυρίες, θέλησε να γράψει αυτό το θεατρικό έργο δίνοντας δύο διαφορετικές εκδοχές στο φινάλε, ανάλογα με την απόφαση που βγάζουν οι θεατές, οι οποίοι είναι συνάμα και ένορκοι. Επομένως αυτή η διαδραστικότητα ήταν επιλογή του ίδιου του συγγραφέα, για να συμμετέχει και ο κόσμος και να δούμε τις διαφορετικές απόψεις και αλήθειες που πιστεύει ο καθένας», εξήγησε.

Η παράσταση στηρίχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παρών στην πρεμιέρα ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, ο οποίος συνεχάρη τη σκηνοθέτιδα Ρούλα Ξαρχάκου και τους ηθοποιούς και συντελεστές για την υψηλού επιπέδου παράσταση που δημιούργησαν, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο χώρος ήταν κατάμεστος από κόσμος και σε αυτό συνέβαλε το ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσφέρει τη βοήθειά της προς τους τοπικούς συλλόγους, έτσι ώστε να μπορούν να υλοποιούν δράσεις που αφήνουν το πολιτιστικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό το γεγονός και βεβαίως θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλουμε να δυναμώσουμε τη φωνή των συλλόγων της περιοχής μας και να τους προσφέρουμε έδαφος για να δημιουργήσουν και να εκφραστούν και από την άλλη να δώσουμε σε όλον τον κόσμο την ευκαιρία να παρακολουθεί και να συμμετέχει χωρίς να πληρώνει εισιτήριο. Και βεβαίως η αποψινή παράσταση δικαιώνει την επιλογή μας για τη στήριξη της Θ.Ο Καλλικώμου».
Οι συντελεστές της παράστασης

Δημόσιοι λειτουργοί:

Επιμελήτρια ενόρκων- Εύη Ασημακοπούλου
Κλητήρας- Κωνσταντίνα Γουβαλάρη
Δικηγόρος Σερ Τζέιμς- Παναγιώτης Αλέρτας
Δικηγόρος Κέρσλεϋ-Παναγιώτα Κριαρά
Βοηθός Δικηγόρος- Χριστίνα Νιάρχου
Βοηθός Δικηγόρος- Ευαγγελία Μορώνη
Δικαστής- Ζαχαρίας Ζερλεντές
Αστυνόμος – Θοδωρής Μιχόπουλος
Ένορκοι: Όλοι εσείς
Μάρτυρες κατηγορίας:
Επιθεωρήτρια Πέιν- Θεανώ Μπινιώρη
Θυρωρός Γουέμπστερ- Πηνελόπη Καλογεροπούλου
Φαρμακοποιός Χουσεΐν- Φρόσω Μπινιώρη
Τοξικολόγος Φόρσαϊθ- Άντζελα Σταματελοπούλου
Τζένιφερ Μίτσελ – Κωστούλα Νικολακοπούλου
Κατηγορούμενος:
Καρδιοχειρουργός Σέργουντ: Θανάσης Κουτσόπουλος
Στις αναπαραστάσεις:
Χριστίνα Νιάρχου
Ευαγγελία Μορώνη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος