Με μια σημαντική περιβαλλοντική και πεζοπορική παρέμβαση, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του Μονοπατιού της Γραβάτας έπειτα από σχεδόν 19 χρόνια, συνδυάστηκε η διήμερη εξόρμηση της εθελοντικής ομάδας πεζοποριών με πανσέληνο του Συλλόγου ΕΠΤΑΛΟΦΟ Αθηνών, στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2026, στο Οροπέδιο της Φολόης και στο Γούμερο του Δήμου Πύργου
Μια δράση με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, φυσιολατρική και τουριστική σημασία ολοκλήρωσε με επιτυχία η εθελοντική ομάδα του Συλλόγου ΕΠΤΑΛΟΦΟ Αθηνών, καθώς το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2026 πραγματοποίησε την επέκταση και ολοκλήρωση της σήμανσης του γνωστού Μονοπατιού της Γραβάτας, στο νότιοδυτικό τμήμα του Οροπεδίου της Φολόης, στην Ηλεία.
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί την κατάληξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από περίπου 19 χρόνια, αλλά δεν είχε καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, οι οποίες είχαν πλήξει ολοσχερώς τη συγκεκριμένη περιοχή.
300 πολύχρωμες γραβάτες σηματοδοτούν τη νέα διαδρομή
Κατά την πρώτη ημέρα της εκδρομής, οι εθελοντές ολοκλήρωσαν τη σήμανση του νέου τμήματος του μονοπατιού, τοποθετώντας 300 πολύχρωμες γραβάτες σε μια πανέμορφη δασική διαδρομή που περνά από τις περιοχές Πέρσαινα (Φούρκα), Πεύκη και Αγία Άννα, με τελικό προορισμό το Γούμερο και τον ορεινό ξενώνα του χωριού.
Το νέο τμήμα διασχίζει μια άγνωστη μέχρι σήμερα, αλλά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή του νοτιοδυτικού Οροπεδίου της Φολόης, σε υψόμετρο 600-650 μέτρων. Πρόκειται για μια δασική διαδρομή πάνω σε πανέμορφη κορυφογραμμή, με απεριόριστη θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση και πολλές κουμαριές, οι οποίες αυτή την εποχή είναι γεμάτες ώριμους καρπούς, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διαδρομή μπορεί να αξιοποιηθεί από πεζοπόρους, ποδηλάτες και φυσιολάτρες, ενώ η πρόσβαση είναι δυνατή και με άλλα μέσα, καθώς μεγάλο μέρος της ακολουθεί δασικούς δρόμους.
Μια διαδρομή 14 χιλιομέτρων που ενώνει τη Φολόη με το Γούμερο
Με την ολοκλήρωση του νέου τμήματος, το Μονοπάτι της Γραβάτας αποκτά πλέον συνολικό μήκος περίπου 14 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από την ανατολική περιοχή του δρυοδάσους της Φολόης και το χωριό Κούμανι, περνώντας από τη Φολόη, την Πέρσαινα, την Πεύκη και την Αγία Άννα και καταλήγοντας στον ορεινό ξενώνα του Γούμερου.
Η συνολική πεζοπορική διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά και, σύμφωνα με την ομάδα, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα επισκεπτών και ηλικιών, με την προϋπόθεση της κατάλληλης προετοιμασίας και των ανάλογων καιρικών συνθηκών.
Η ολοκλήρωση του μονοπατιού αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στις φυσιολατρικές υποδομές της Ηλείας, καθώς αναδεικνύει μια λιγότερο γνωστή πλευρά του Οροπεδίου της Φολόης και δημιουργεί νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη του πεζοπορικού και εναλλακτικού τουρισμού.
Φιλοξενία στο Γούμερο, τοπικά προϊόντα και όμορφες στιγμές
Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας, τα μέλη της ομάδας φιλοξενήθηκαν στο Γούμερο, διανυκτερεύοντας στον ορεινό ξενώνα, η δωρεάν φιλοξενία του οποίου προσφέρεται από Έλληνες ομογενείς της Αγγλίας, καθώς και σε διαθέσιμα δωμάτια του χωριού.
Οι διοργανωτές εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον πρόεδρο της κοινότητας Γούμερου, Μαρίνο Ντούμα, και τον δήμαρχο Πύργου, Στάθη Καννή, για τη φιλοξενία και τη συμβολή τους στην επιτυχημένη πραγματοποίηση της εκδρομής.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι πεζοπόροι επισκέφθηκαν επίσης τον ελαιώνα των ορειβατικών και φυσιολατρικών σωματείων της Ελλάδας, στη θέση Μαριώλου στο Γούμερο, που συνδέεται με την πρωτοβουλία του Ανδρέα Αντωνόπουλου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν βρώσιμες ελιές, ρόδια και κυδώνια.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με φαγητό σε ταβέρνα στην πλατεία του χωριού, με μουσική και χορό μέχρι αργά το βράδυ. Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η έκπληξη που επιφυλάχθηκε στον αρχηγό της εκδρομής, ο οποίος γιόρτασε τα γενέθλιά του στη γενέτειρά του, το Γούμερο, δεχόμενος τις θερμές ευχές όλων των συμμετεχόντων.
Γνωριμία με την τοπική γαστρονομία και την ιστορία της Ηλείας
Το πρωί της Κυριακής, η ομάδα απόλαυσε ένα ξεχωριστό πρωινό, προσφορά του τυροκομείου του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου, με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές γεύσεις της ορεινής περιοχής του Γούμερου.
Οι πεζοπόροι ευχαρίστησαν θερμά τον επιχειρηματία για την προσφορά και τη φιλοξενία, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα, όπως τυριά, ξερά σύκα, ελαιόλαδο, κρασί, τσίπουρο, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά και πετιμέζι, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τοπική παραγωγή και οικονομία.
Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας συνεχίστηκε με επίσκεψη στο μοναδικό δρυοδάσος του Οροπεδίου της Φολόης, παρά το ψιλόβροχο, και στη συνέχεια στην Αρχαία Ολυμπία. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στον αρχαιολογικό χώρο και στην Άλτι, γνωρίζοντας από κοντά την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Η διήμερη εξόρμηση ολοκληρώθηκε με γεύμα σε ταβέρνα της Ολυμπίας και αναχώρηση για την Αθήνα στις 17:00.
Μια εθελοντική προσπάθεια με σημαντικό αποτύπωμα για την Ηλεία
Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στην Αθήνα ενθουσιασμένοι, όχι μόνο από τις όμορφες εμπειρίες της διήμερης εκδρομής, αλλά κυρίως από τη συμβολή τους σε ένα έργο με διαχρονική αξία για την περιοχή.
Η ολοκλήρωση του Μονοπατιού της Γραβάτας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η εθελοντική προσφορά όταν συνδυάζεται με αγάπη για τη φύση, επιμονή και συλλογική προσπάθεια.
Με τη νέα αυτή διαδρομή, το Οροπέδιο της Φολόης αποκτά έναν ακόμη λόγο για να προσελκύσει επισκέπτες, φυσιολάτρες και φίλους της πεζοπορίας, ενώ το Γούμερο αναδεικνύεται ως ένας ξεχωριστός προορισμός της ορεινής Ηλείας.
«Έπειτα από σχεδόν 19 χρόνια, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το Μονοπάτι της Γραβάτας», είναι το μήνυμα ικανοποίησης των μελών της εθελοντικής ομάδας, που απέδειξαν έμπρακτα ότι η αγάπη για τον τόπο και τη φύση μπορεί να αφήσει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα.
Πληροφορίες – Υπεύθυνος και αρχηγός της εκδρομής: Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος.