Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να έχουν αυξηθεί σε ένα χρόνο κατά 10 δις ευρώ και τις οφειλές σε εφορία-ΕΦΚΑ να ξεπερνούν συνολικά τα 166 δις ευρώ, είναι προφανές ότι απαιτούνται δραστικές αποφάσεις.

Αυτό επιβάλλεται, τόσο για να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τις οφειλές τους και να μπουν στην οικονομική πραγματικότητα, όσο και για να μπορέσει το δημόσιο και ο ΕΦΚΑ να ενισχύσουν τα έσοδά τους.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: πάνω από 4 εκατ. ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία. Πάνω από 2,3 εκατ. μητρώα χρωστούν στον ΕΦΚΑ. Πρακτικά, ένας στους δύο Έλληνες μεταξύ του ενεργού πληθυσμού έχει καθυστερημένες οφειλές. Μόλις το 4,5% των χρεών στον ΕΦΚΑ βρίσκεται σε ρύθμιση, ενώ στη ρύθμιση των 72 δόσεων μπήκαν μόλις 23.000 οφειλέτες. Περισσότεροι από 350.000 συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, δεν παίρνουν σύνταξη γιατί δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η αμείλικτη πραγματικότητα και οι συνεχόμενες αποτυχημένες επιλογές του στον τομέα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, ανάγκασαν τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει την ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και τον ΕΦΚΑ, ένα πάγιο αίτημα των φορέων της αγοράς που η κυβέρνηση δεν δεχόταν με διάφορα προσχήματα.

Είναι μια πρόταση που μοιάζει με αυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει σημαντικές διαφορές: Το ΠΑΣΟΚ προτείνει 120 δόσεις με κούρεμα 30% της οφειλής (που αφορά προσαυξήσεις και πρόστιμα), ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η ρύθμιση και να έχει πραγματικό κίνητρο ο οφειλέτης να μπει στην ρύθμιση και να την τηρήσει. Η κυβέρνηση προτείνει 120 δόσεις με καταβολή του συνόλου της οφειλής και μάλιστα προσαυξημένο κατά 5,84% που είναι το επιτόκιο.

Αν υιοθετηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι μεγάλο ποσοστό των οφειλετών θα ρυθμίσουν οριστικά τα χρέη τους, ενώ το δημόσιο και ο ΕΦΚΑ θα έχει σημαντικά έσοδα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει νομοθετική λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των οφειλών στο δημόσιο, χωρίς να γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις του.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει μεταξύ άλλων:

  • Την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας με τον Ν.3869/10 (Νόμος Κατσέλη), έναν νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε και καταργήθηκε από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σήμερα, πιστοποιητικό «ευάλωτου» δανειολήπτη με δυνατότητα προστασίας της κύριας κατοικίας διαθέτουν μόλις 540 δανειολήπτες σε όλη τη χώρα, ενώ στον εξωδικαστικό έχουν μπει 60.000 δανειολήπτες-οφειλέτες, όταν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες φτάνουν το 1 εκατομμύριο.
  • Την προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ως μοναδικό μέσο επιβίωσης για γεωργούς και κτηνοτρόφους.
  • Την επιβολή κανόνων και ποινών στα funds για τις καταχρηστικές πρακτικές που επιβάλλουν, χωρίς να εφαρμόζουν τον κώδικα δεοντολογίας και χωρίς κανένα έλεγχο από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος
  • Την βιώσιμη ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο με επιμερισμό του συναλλαγματικού κινδύνου κατά τα 2/3 στις τράπεζες και κατά 1/3 στους δανειολήπτες
  • Την δίκαιη αντιμετώπιση των εγγυητών, οι οποίοι επιβαρύνονται το σύνολο της οφειλής σε περίπτωση πτώχευσης, απαλλαγής ή υπαγωγής του πρωτοφειλέτη σε ευνοϊκή ρύθμιση, κάτι που πρακτικά τους οδηγεί σε καταστροφή
  • Την δυνατότητα εξαγοράς του δανείου πριν πουληθεί σε fund ή επαναγοραστεί από τράπεζα, με δυνατότητα διαπραγμάτευσης από τον δανειολήπτη. Να σταματήσει η απαίτηση του fund από τον δανειολήπτη στο 100% του δανείου, όταν το δάνειο έχει αγοραστεί από το fund στο 10-15% της αξίας. Επιβολή πλαφόν περιθωρίου κέρδους (το πολύ στο τριπλάσιο της αξίας αγοράς του δανείου) από τα funds
  • Αποτελεσματική και βιώσιμη λύση στα «πυρόπληκτα» δάνεια, χωρίς καταχρηστικές επιβαρύνσεις

Σε μια οικονομία που το ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 240 δις ευρώ (όσο και το ΑΕΠ της χώρας) και διαρκώς αυξάνεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Με την ακρίβεια να σαρώνει την αγορά και τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο να αυξάνονται 32,7% στο πρώτο εξάμηνο, είναι δεδομένο πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υπερχρεώνονται.

Απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία, το ΠΑΣΟΚ προτείνει συγκεκριμένες λύσεις που προστατεύουν τους πραγματικά αδύναμους και δίνουν πραγματικές ανάσες στους ανθρώπους της αγοράς.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

Βουλευτής Ηλείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ