«Η Πολιτεία οφείλει να προσαρμόσει τις πολιτικές της με όρους δικαιοσύνης, ανθεκτικότητας και πρόληψης. Η προστασία των πολιτών και η άμεση στήριξή τους μετά από μια φυσική καταστροφή παραμένει ευθύνη του Κράτους» επισημαίνει ο Διονύσης Καλαματιανός, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη στεγαστική και κρατική αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές.
Ο Ηλείος Βουλευτής σημειώνει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας ισχυρός δημόσιος μηχανισμός που θα βασίζεται στην πρόληψη, στα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, στην αντιμετώπιση των κινδύνων, στην αποκατάσταση και στις δίκαιες αποζημιώσεις.
«Εμείς στην Ηλεία έχουμε βιώσει επανειλημμένα τον όλεθρο και την καταστροφή. Το 2007 θρηνήσαμε δεκάδες νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές. Στη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων πρέπει να οικοδομήσουμε μια ανθεκτική Πολιτεία που θα προλαμβάνει τις δύσκολες καταστάσεις, προστατεύοντας αποτελεσματικά τους πολίτες, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Δυστυχώς, οι νεκροί και η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή από τις πυρκαγιές και του φετινού καλοκαιριού καταδεικνύουν τα μεγάλα ελλείμματα στην Πολιτική Προστασία που εξακολουθούν να υπάρχουν».
Ο Διονύσης Καλαματιανός τονίζει ότι η αποτελεσματική Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ή στη δημοσίευση ενός χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς.
«Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να περιορίζεται σε συσκέψεις και σε εκκλήσεις στους πολίτες περί ατομικής ευθύνης. Ισχυρή Πολιτική Προστασία είναι αυτή που έχει δομήσει έγκαιρα και με επάρκεια μηχανισμούς αποτροπής και αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων πολύ πριν στείλει το προειδοποιητικό μήνυμα».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί δίχως εκπτώσεις και περιορισμούς.
«Η οδυνηρή εμπειρία των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών στην Ηλεία ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για έναν λειτουργικό κρατικό μηχανισμό πρόληψης, αποτροπής, αντιμετώπισης και πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας στο πεδίο, που θα στηρίζεται με τους απαραίτητους πόρους και θα βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση προκειμένου να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις και απαιτήσεις».
Εστιάζοντας στις παρεμβάσεις ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας που πρέπει να δρομολογηθούν, ο Ηλείος Βουλευτής αναφέρει ότι «είναι αναγκαία η επαρκής στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, η συστηματική εκπαίδευση των Πυροσβεστών και η ενίσχυσή τους με σύγχρονο εξοπλισμό, η προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων και εναέριων μέσων, η ύπαρξη σχεδίου για κάθε Περιφερειακή Ενότητα με βάση τη γεωμορφολογία και τα κλιματικά της δεδομένα, η πρόβλεψη ειδικής μέριμνας για τους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ και τις ευάλωτες ομάδες, η θεμελίωση σχέσεων συνεργασίας με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, και ο επιμερισμός των ευθυνών».
Τέλος, ο Διονύσης Καλαματιανός τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να εγγυηθεί με πράξεις την ασφάλεια των πολιτών καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, των περιουσιών και των υποδομών.
«Οι κίνδυνοι είναι γνωστοί. Δεν είναι δυνατόν να τους ανακαλύπτουμε κάθε καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και κάθε χειμώνα με τις πλημμύρες. Επομένως, είναι ανεπίτρεπτο να περιμένουμε την επόμενη καταστροφή για να διαπιστώσουμε ξανά τι έφταιξε. Η Πολιτική Προστασία πρέπει άμεσα να στηριχθεί και να ενισχυθεί. Αυτή την άμεση ανάγκη και προτεραιότητα είναι σε θέση να την καλύψει μια προοδευτική κυβέρνηση».
Δελτίο τύπου