Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρόληψη και προστασία από δασικές πυρκαγιές
Ευρεία σύσκεψη αναφορικά με το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων, σε σχέση και με την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, έγινε το πρωί της Τετάρτης 8 Ιουλίου 2026 στο νέο Δημαρχείο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, υπό το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο.
Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στη διάρκεια της σύσκεψης έθεσε ως προτεραιότητα το ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων, τονίζοντας συγχρόνως πως όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να περάσουμε ένα ήσυχο και ασφαλές καλοκαίρι, κυρίως όσον αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Εξάλλου αναφορά στη σύσκεψη έγινε στον καθαρισμό των δημοτικών χώρων στις Δ.Κ. του Δήμου, στα ιδιωτικά ακαθάριστα οικόπεδα, καθώς και στα σημεία που είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας για λόγους πυροπροστασίας (ρέματα, επαρχιακοί δρόμοι κ.α.).
Επίσης επισημάνθηκε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι για τα ακαθάριστα οικόπεδα, καθώς και για εκείνα που έχουν δηλωθεί ως καθαρισμένα και δεν είναι, προκειμένου γίνει η εφαρμογή του Νόμου.

Έλεγχοι και Πρόστιμα
- Οι έλεγχοι γίνονται από Δήμους και Πυροσβεστική, με δυνατότητα καταγγελιών από πολίτες.
- Πρόστιμα για μη καθαρισμό: 1€/τ.μ., ελάχιστο 200€, μέγιστο 2.000€.
- Πρόστιμο για μη υποβολή δήλωσης: 500€ αν δεν καθαρίστηκε, 100€ αν καθαρίστηκε αλλά δεν δηλώθηκε.
- Ψευδής δήλωση: 5.000€ και φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.
- Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό και να επιβαρύνει τον υπόχρεο με το πλήρες κόστος
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Δρακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθανασία Κουσκουρή και Αναστ. Καρνάρος, ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Κώστας Πολυζωγόπουλος, στελέχη της Τ.Υ., συνεργάτες του Δημάρχου κ.α.