Με πομπή αναβιωτικών και πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, ομιλία του καθηγητή Γεώργιου Φίλη και παραδοσιακό γλέντι οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» και η Δημοτική Κοινότητα Λάλα διοργανώνουν τις επετειακές εκδηλώσεις για την Πολιορκία του Λάλα, το Σάββατο 27 Ιουνίου 2026, με ώρα έναρξης τις 18:45.

Οι εκδηλώσεις αποτελούν πλέον θεσμό για την περιοχή, τιμώντας ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί πομπή αναβιωτικών και πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, με αφετηρία το Δημοτικό Σχολείο Λάλα «Γεωργάκης Πλαπούτας» και κατάληξη στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου κ Ελένης όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Κ. Φίλης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο καλλιτεχνικό μέρος θα συμμετάσχουν πολιτιστικοί και λαογραφικοί σύλλογοι από την Κρήτη, το Αιγαίο, τα Επτάνησα, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, θα λάβουν μέρος ο Σύλλογος Κρητών Ηλείας, η Ένωση Κρητών Βύρωνα, ο Χορευτικός Σύλλογος Ήλιδας «Ηλείων Εθιμα», ο Λαογραφικός Σύλλογος Βαρθολομιού «Άγιος Νικόλαος», ο Σύλλογος Απανταχού Λαλιωτών «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» και άλλοι πολιτιστικοί φορείς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή αναβιωτικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι θα αναπαραστήσουν μορφές και στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1821.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού, με ζωντανή δημοτική ορχήστρα, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ξεχωριστή βραδιά ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και παράδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφίσα των φετινών εκδηλώσεων κοσμείται από τον πίνακα «Ο Κεφαλλονίτης Ανδρέας Μεταξάς ηγείται των Ελλήνων στη νικηφόρα μάχη του Λάλα», έργο του Γερμανού ζωγράφου Peter von Hess (1852), που αποτυπώνει στιγμές από τις μάχες κατά την Οθωμανική πολιορκία του Ιουνίου του 1821.

Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε κατοίκους και επισκέπτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και να τιμήσουν την ιστορική παρακαταθήκη του Λάλα και των αγωνιστών της Επανάστασης.