Την ολοκλήρωση της γεωτεχνικής μελέτης αναμένει η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για τη δημοπράτηση του έργου
Ρεπορτάζ Πρωινή
Την ολοκλήρωση της γεωτεχνικής μελέτης αναμένει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να προχωρήσει η αποκατάσταση της ζημιάς στην περιοχή της κατολίσθησης στην Εθνική Οδό «111» Πατρών-Τριπόλεως, κοντά στη Δίβρη.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, η μελέτη εκπονείται από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, τεχνικό κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε στην περιοχή από τις πρώτες ημέρες εκδήλωσης του φαινομένου, και μόλις ολοκληρωθεί, θα καθοριστούν οι τεχνικές ενέργειες του έργου.
Παράλληλα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έχει υποβάλει τον φάκελο ένταξης του έργου στο Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών (Υπο-πρόγραμμα ΟΤΑ), ο οποίος διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης του έργου στο πρόγραμμα.
Το έργο φέρει τον τίτλο «ΑΡΣΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗΣ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ (Ε.Ο. 33), ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026» και έχει προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Φαρμάκης υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο αντιμετώπισης άμεσων και έκτακτων αναγκών, μετά την κατολίσθηση επί της Ε.Ο. Πατρών – Τριπόλεως στη Δίβρη, δόθηκε άμεσα σε κυκλοφορία προσωρινή παρακαμπτήρια οδός για την εξυπηρέτηση των διερχομένων, μέσω εργασιών που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενεργού προγράμματος της ΔΤΕ/ΠΔΕ, χωρίς σημαντική καθυστέρηση.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση του οδικού δικτύου μέσω τακτικών αυτοψιών και επικαιροποιεί την καταγραφή των φθορών και ζημιών, ώστε να προγραμματίζονται και να υλοποιούνται εγκαίρως οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Στόχος παραμένει η σταδιακή αποκατάσταση των υποδομών και η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα μόνιμης αποκατάστασης θα οριστικοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη και στη συνέχεια θα καθοριστούν οι απαιτούμενες εργασίες.
Σημειώνεται ότι το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται και επίσημα η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα όσα προανήγγειλε προ ημερών ο αρμόδιος υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος.