Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης αλλά και έντονου τοπικού παλμού πραγματοποιήθηκε και φέτος η συνάντηση των Επιταφίων των Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κρεστένων στο κέντρο της πόλης.

Όπως επιτάσσει η παράδοση, οι δύο πομπές συναντήθηκαν σε κεντρικό σημείο, προσελκύοντας πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να παρακολουθήσουν το ξεχωριστό αυτό έθιμο. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, με τα εγκώμια να ψάλλονται και τα φώτα να δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό.

Ξεχωριστή ήταν και η συμβολή της γυναικείας χορωδίας της ενορίας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία απέδωσε με συγκίνηση τα εγκώμια, ενισχύοντας το θρησκευτικό συναίσθημα της βραδιάς.

Ωστόσο, πέρα από τη θρησκευτική σημασία της στιγμής, το ενδιαφέρον κορυφώνεται κάθε χρόνο με το καθιερωμένο «άτυπο συναγωνισμό» μεταξύ των δύο ενοριών: ποιος Επιτάφιος θα υψωθεί πιο ψηλά. Οι νεαροί που σηκώνουν τους Επιταφίους δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, σε μια προσπάθεια που συνδυάζει δύναμη, συντονισμό αλλά και έντονο ενθουσιασμό.

Το έθιμο αυτό, που έχει βαθιές ρίζες στην τοπική παράδοση, δεν χάνει τη δυναμική του με το πέρασμα των χρόνων. Αντίθετα, αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινότητα, ενισχύοντας το αίσθημα ενότητας αλλά και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, η συνάντηση των δύο Επιταφίων στην Κρέστενα δεν είναι απλώς μια θρησκευτική τελετή, αλλά μια ζωντανή εμπειρία που συνδυάζει πίστη, παράδοση και τοπικό χρώμα.
Πρωινή