Αργούν τα χρήματα από το ΥΠΕΣ, αποζημιώσεις θα ζητήσει η κοινοπραξία του εργοστασίου απορριμμάτων
Ρεπορτάζ Πρωινή
Την ανάγκη της άμεσης έναρξης των εργασιών κατασκευής της παράκαμψης στον δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς υπογράμμισε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις αν προκύψουν νέες καθυστερήσεις.
Όπως τόνισε, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, όσο και για τα οικονομικά του Δήμου.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε πως μελέτη για την παράκαμψη έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να παραδοθεί έως το τέλος της εβδομάδα, καθώς ρτο έργο θεωρείται κρίσιμο, διότι ο υφιστάμενος δρόμος Κονιδέικα–Τριανταφυλλιά δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεταφοράς, λόγω της στενότητάς του και της επιβάρυνσης από τη συνεχή διέλευση βαρέων οχημάτων.
Παράλληλα, η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο έχει ήδη καταθέσει προσφυγή, επισημαίνοντας ότι αδυνατεί να μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα υλικά, με συνέπεια μεγάλες ποσότητες να παραμένουν εντός των εγκαταστάσεων, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας.
«Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και παραδίδεται μέχρι τέλος της εβδομάδας. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεκινήσει άμεσα το έργο, γιατί η κοινοπραξία της εταιρείας μας έχει στείλει προσφυγή επειδή δεν μπορεί να μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα υλικά από τον υπάρχοντα δρόμο (Κονδέικα-Τριανταφυλλιά) -λόγω στενότητας του δρόμου- και παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», τόνισε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ενημερώνοντας για τον κίνδυνο να υπάρξει σημαντική οικονομική επιβάρυνση.
«Η εταιρεία ζητά αποζημίωση -αν δεν έχει τελειώσει ο δρόμος μέχρι το καλοκαίρι- και σύμφωνα με εκτίμηση της τεχνικής υπηρεσίας υπολογίζεται ότι το κόστος της αποζημίωσης φτάνει στις 750.000 ευρώ. Επιπλέον τα ανακυκλώσιμα υλικά πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν, γιατί είναι η μεγαλύτερη εστία φωτιάς. Να μην αναγκάσει η Πυροσβεστική να τα θάψουμε», είπε ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόσθεσε ότι όλα αυτά έχουν τεθεί τόσο στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της παράκαμψης και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του εργοστασίου.
Αναμονή για την έγκριση της πρότασης του δήμου Πύργου
Αναφερόμενος στο επίπεδο της χρηματοδότησης, ο κ. Χριστοδουλόπουλος ενημέρωσε ότι ο Δήμος Πύργου έχει εκφράσει την πρόθεση να διαθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ από κονδύλι του ενός εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, πρόταση που έγινε αποδεκτή και σε υπουργικό επίπεδο. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ότι η διαδικασία ένταξης των χρημάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις.
Για τον λόγο αυτό, πρότεινε να ληφθεί άμεσα απόφαση από τον Δήμο Πύργου για χρηματοδότηση του έργου από ίδια έσοδα, με πρόβλεψη επιστροφής των χρημάτων στα ταμεία του Δήμου, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο Πύργου και τους αρμόδιους αντιδημάρχους. «Ο δρόμος πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν υπάρχει άλλη λύση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να ξεκινήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι εργασίες.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, τόνισε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι απότην πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν στην έκδοση αποφάσεων για τη μερική παρεμπόδιση της κυκλοφορίας των οχημάτων και ότι έχει ήδη υποβληθεί από τον Ιανουάριο η σχετική πρόταση για χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών
«Εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης του έργου αποκατάστασης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να υλοποιηθεί ολοκληρωμένη και μόνιμη τεχνική λύση, που θα θωρακίζει το συγκεκριμένο οδικό τμήμα απέναντι σε μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα (αριθ. πρωτ. 1174/ 16-01- 2026 υποβολή της πρότασης για). Η Διοίκηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος και μεριμνά, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η αποκατάσταση του προβλήματος», ανέφερε στην απάντησή του.