Υπάρχουν στιγμές που το τρέξιμο παύει να είναι απλώς ένας αγώνας δρόμου και γίνεται ιστορία. Στιγμές όπου οι διαδρομές των ανθρώπων συναντιούνται με τις διαδρομές των πόλεων, των πολιτισμών και των αξιών που γεννήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Μια τέτοια στιγμή έζησαν οι Olympia Runners στη Ρώμη. Εκεί όπου η Αιώνια Πόλη συνάντησε συμβολικά την Ολυμπία — την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων — και όπου δύο ομάδες δρομέων από την Ελλάδα και την Ιταλία ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια αδελφοποίηση που ξεπερνά τον αθλητισμό και αγγίζει την ίδια την έννοια της φιλίας μεταξύ λαών. Στα γραφεία των Lazio Olimpia Runners Team στη Via Sistina, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, γράφτηκε ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα συμβολικό κεφάλαιο στην ιστορία των δύο συλλόγων. Ένα κεφάλαιο που συνδέει την Ολυμπία με τη Ρώμη μέσα από το πιο απλό και ταυτόχρονα πιο ανθρώπινο πράγμα:
το τρέξιμο.

Μια στιγμή που θα μείνει στην ιστορία των δύο ομάδων
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και των φανελών των δύο ομάδων, πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, που επισφράγισε και επίσημα τη νέα αυτή σχέση συνεργασίας. Το πρωτόκολλο υπεγράφη από τους προέδρους των δύο συλλόγων, τον Enzo Fioravanti για τους Lazio Olimpia Runners και τον Γιώργο Κατσαριώτη για τους Olympia Runners, σηματοδοτώντας την αρχή μιας σχέσης που φιλοδοξεί να αναπτυχθεί μέσα από κοινές αθλητικές δράσεις, ανταλλαγές επισκέψεων και συμμετοχές σε αγώνες. Την εκδήλωση τίμησε με τον χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος υπογράμμισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας που συνδέει συμβολικά την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων με την Αιώνια Πόλη.

Ο λόγος που συγκίνησε τους Ιταλούς φίλους
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε ο λόγος του προέδρου των Olympia Runners, Γιώργου Κατσαριώτη, ο οποίος μίλησε στα ιταλικά, αναφερόμενος στον ιστορικό δεσμό ανάμεσα στην Ολυμπία και τη Ρώμη. Στον λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Στην Ολυμπία, πριν από περισσότερα από δύο χιλιάδες οκτακόσια χρόνια, γεννήθηκε κάτι μοναδικό: η ιδέα του αθλητισμού ως ειρήνη, σεβασμός και συνάντηση των λαών. Και η Ρώμη, η αιώνια πόλη, μετέφερε αυτή την ιδέα στον κόσμο μέσα από τον πολιτισμό, την ιστορία και το μεγαλείο της».
Με έναν λόγο απλό αλλά γεμάτο συναίσθημα, υπογράμμισε ότι οι Olympia Runners, που σε λίγες ημέρες συμπληρώνουν δέκα χρόνια ζωής, δεν είναι απλώς ένας δρομικός σύλλογος. Είναι μια οικογένεια ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το τρέξιμο, την προσπάθεια και τη φιλία.
«Δεν είμαστε απλώς μια ομάδα. Είμαστε μια οικογένεια. Και σήμερα, εδώ μαζί σας, νιώθουμε ότι αυτή η οικογένεια μεγαλώνει».
Ο πρόεδρος των Olympia Runners αναφέρθηκε επίσης στη βαθιά σχέση Ελλάδας και Ιταλίας: «Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν είναι μόνο κοντά γεωγραφικά. Είναι κοντά στην καρδιά. Έχουμε τον ίδιο ήλιο, την ίδια θάλασσα, το ίδιο πάθος για τη ζωή».
Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στον ιδρυτή της S.S. Lazio, τον Luigi Bigiarelli, καθώς και στο γεγονός ότι τα χρώματα της ομάδας είναι εμπνευσμένα από την ελληνική σημαία, ένα συμβολικό στοιχείο που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις δύο πλευρές. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το λατινικό μότο της αδελφοποίησης: Amicitia per sportum – Olimpia et Roma coniunguntur (Η φιλία μέσα από τον αθλητισμό ενώνει την Ολυμπία και τη Ρώμη) και με την υπόσχεση ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Ολυμπία.

Οι Olympia Runners στον Μαραθώνιο της Ρώμης
Η παρουσία της ομάδας στη Ρώμη συνδυάστηκε φυσικά και με τη συμμετοχή στον μεγάλο αγώνα Run Rome The Marathon, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και ιστορικούς μαραθωνίους της Ευρώπης.
Η διοργάνωση συγκέντρωσε περισσότερους από 36.000 δρομείς από όλο τον κόσμο, ενώ συνολικά 183 Έλληνες συμμετείχαν στον αγώνα, τρέχοντας στους δρόμους της Αιώνιας Πόλης ανάμεσα σε μνημεία που αφηγούνται σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας.
Το πρόγραμμα των αγώνων ξεκίνησε το Σάββατο 21 Μαρτίου με τον αγώνα των 5 χιλιομέτρων, όπου συμμετείχαν: Anastasia Bordyuzha και Ευγενία Φωτοπούλου.
Την Κυριακή 22 Μαρτίου διεξήχθη ο μαραθώνιος, στον οποίο αγωνίστηκαν: Κώστας Ανανιάδης, Βαγγέλης Αρχιμανδρίτης, Στέλιος Γεωργίου, Κώστας Ευθυμίου και Γιώργος Κατσαριώτης, μεταφέροντας το πνεύμα της Ολυμπίας στους δρόμους της Ρώμης.
Μια φιλία που μόλις ξεκίνησε
Η αδελφοποίηση των δύο ομάδων δεν αποτελεί απλώς μια τυπική συμφωνία συνεργασίας. Είναι η αρχή μιας αληθινής σχέσης φιλίας, που γεννήθηκε μέσα από τον αθλητισμό και φιλοδοξεί να εξελιχθεί μέσα από κοινές δράσεις, επισκέψεις και συμμετοχές σε αγώνες. Η Ολυμπία και η Ρώμη έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κόσμου. Και τώρα, μέσα από το τρέξιμο, γράφουν μαζί ένα νέο μικρό αλλά ουσιαστικό κεφάλαιο. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της τελετής: «Από σήμερα δεν είμαστε απλώς δύο ομάδες. Είμαστε μια κοινότητα φίλων». Και το επόμενο ραντεβού έχει ήδη δοθεί…
Δελτίο Τύπου