Ανοδική η πορεία των δύο περιφερειακών αεροδρομίων που ευνοούν τις τουριστικές ροές προς Ηλεία

Απαιτείται σχέδιο για την αξιοποίηση αυτού του διπλού πλεονεκτήματος

Γράφει ο Χρήστος Βορλόκας

Στρατηγική προτεραιότητα για την τουριστική ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων Αράξου και Καλαμάτας από την Ηλεία, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή δυναμική στα αεροπορικά ταξίδια, μετατρέποντας τον παγκόσμιο χάρτη σε ένα δίκτυο συνεχών συνδέσεων.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απλώς τεχνολογική, αλλά και κοινωνική, καθώς η πλειονότητα των ταξιδιωτών αναζητά πλέον εύκολη πρόσβαση σε προορισμούς με πολιτισμικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία όπου οι διεθνείς ταξιδιωτικοί οργανισμοί αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς, καθώς παρατηρείται ένας πρωτοφανής κορεσμός των δημοφιλών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και οι τουρίστες δεν επιθυμούν διακοπές με συνωστισμούς και εκνευρισμούς αλλά με ευχάριστες εμπειρίες. Η δυτική Πελοπόννησος, στο μεγαλύτερο μέρος της, έχει τα χαρακτηριστικά ενός ενδιαφέροντος εναλλακτικού τουριστικού προορισμού που τα συνδυάζει όλα: θάλασσα, ιστορία, φύση.

Ειδικότερα, η Ηλεία και η Αρχαία Ολυμπία, ως κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων και τόπος με μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την καλύτερη σύνδεσή τους με τον διεθνή τουριστικό χάρτη. Εδώ έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο η γεωγραφική θέση των αεροδρομίων Αράξου και Καλαμάτας, τα οποία μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του INSETE, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση στις διεθνείς αφίξεις.

16,7% περισσότερες πτήσεις στον Άραξο

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025, καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 10,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +556 χιλ.(+5,7%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, καταγράφηκαν συνολικά 1,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, έναντι 1,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά +76 χιλ.(+4,7%).

Σαφέστατη είναι η ανοδική πορεία των αφίξεων στα αεροδρόμια της δυτικής Πελοποννήσου που έχουν άμεση σχέση με την Ηλεία. Πιο αναλυτικά, στον Άραξο καταγράφηκαν 25 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, αυξημένες κατά +4 χιλ.(+16,7%) και στην Καλαμάτα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025 56 χιλ. διεθνείς αφίξεις, αυξημένες κατά +4 χιλ.(+6,8%). Χαρακτηριστικό της ανοδικής πορείας του αεροδρομίου Αράξου είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος κατέγραψε διεθνείς αφίξεις και κατά τον μήνα Απρίλιο.

Ως προς τις αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού, μόνο το αεροδρόμιο Καλαμάτας υπάγεται σ’ αυτή την κατηγορία σημειώνοντας ωστόσο μείωση κατά το 2025. Συγκεκριμένα στην Καλαμάτα σημειώθηκαν 4 χιλ. αφίξεις εσωτερικού, μειωμένες κατά -1 χιλ.(-23,8%). Βέβαια, από ένα αεροδρόμιο οι προσδοκίες εστιάζονται κύρια στα τουριστικά οφέλη, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα την Ηλεία στην περίπτωση αυτή.

Και Λουξεμβούργο – Άραξος το 2026

Σε όλα αυτά αξίζει να προστεθεί και μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη των τελευταίων ημερών, η σύνδεση του αεροδρομίου Αράξου με την πόλη του Λουξεμβούργου. Συγκεκριμένα, η «Luxor Air», που είναι η κρατική εταιρεία του Λουξεμβούργου, θα έχει μόνιμες πτήσεις προς και από τον Άραξο, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2026. Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν από τα μέσα του προσεχούς Μαΐου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου 2026. Η Luxor Air είναι μια εταιρεία με μεγάλο στόλο αεροσκαφών και πετά σε περισσότερους από 35 διαφορετικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Για την καλοκαιρινή σεζόν 2026 η Luxor Air θα πραγματοποιεί μία φορά την εβδομάδα την πτήση Λουξεμβούργο – Ζάκυνθος – Αραξος.

Να θυμίσουμε ότι ήδη δύο αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, δραστηριοποιούνται εδώ και μερικούς μήνες στο αεροδρόμιο του Αράξου. Πιο συγκεκριμένα, η Volotea εγκαινίασε πτήσεις προς Λιλ και Ναντ στη Γαλλία, ενώ η Ryanair ξεκίνησε σύνδεση με το Μπάρι της Ιταλίας. Παράλληλα με τις νέες αφίξεις, διατηρούνται και οι παραδοσιακές πτήσεις charter που συνδέουν τον Άραξο με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και άλλες.

Καταλύτης ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρα – Πύργος»

Ιδιαίτερα ο Άραξος, μετά και την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος», βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την Ηλεία και την Ολυμπία, αποτελώντας ουσιαστικά την κύρια πύλη εισόδου από αέρος στην περιοχή μας. Αναγκαία ωστόσο είναι η βελτίωση του τοπικού οδικού δικτύου που συνδέει το αεροδρόμιο με τον αυτοκινητόδρομο.

Το αεροδρόμιο του Αράξου μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου για επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν ευρύτερα την εν πολλοίς ανεξερεύνητη Δυτική Πελοπόννησο. Η ανάπτυξη απευθείας πτήσεων από σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις προς τον Άραξο θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού και να κάνει την περιοχή της Ηλείας ακόμα πιο ελκυστική για ταξιδιώτες.

Αντίστοιχα, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με τις ήδη ανεπτυγμένες τουριστικές πτήσεις, μπορεί να αναδειχθεί σε μια εξίσου σημαντική εναλλακτική περίπτωση. Η σχετικά μικρή απόσταση από τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα αλλά και την Αρχαία Ολυμπία το καθιστά ιδανικό σημείο εκκίνησης για πολιτιστικές περιηγήσεις. Η προσβασιμότητα ωστόσο προς την Ηλεία «προσκρούει» σ’ ένα εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από την απουσία ασφαλούς και γρήγορης οδικής πρόσβασης, καθώς καρκινοβατεί εδώ και δεκαετίες το θέμα κατασκευής κλειστού αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την Τσακώνα με τον Πύργο και να ολοκληρώνει τον σύγχρονο οδικό κύκλο της Πελοποννήσου.

Συνοψίζοντας, η συνδυαστική αξιοποίηση των δύο αεροδρομίων, με κατάλληλες προωθητικές ενέργειες και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πακέτου προσφορών που θα συνδέει την πτήση με την τοπική εμπειρία, μπορεί να μετατρέψει την Ηλεία σε έναν κορυφαίο προορισμό. Η επένδυση σε αυτές τις υποδομές δεν είναι απλά μια αναγκαιότητα για τον τουρισμό, αλλά μια σίγουρη επιλογή για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.