
Γιατί δεν ενισχύει η ΕΕ τη μεγαλύτερη παρουσία αγροτικών προϊόντων της νότιας Ευρώπης στις ευρωπαϊκές αγορές; Πώς αλλιώς θα αντισταθμιστεί μια πιθανή μελλοντική μείωση των αγροτικών εξαγωγών στην αμερικανική αγορά;
Πέρα από τις προτεινόμενες περικοπές κατά 86 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΚΑΠ, στη βόρεια Ευρώπη τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ προέρχονται από το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Και αυτό γιατί τα αγροτικά προϊόντα του ευρωπαϊκού Νότου είναι πολύ πιο ακριβά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.
Για τα προβλήματα των αγροτών δεν φταίει λοιπόν μόνο ο Τραμπ, αλλά ο «κακός καιρός» της Κομισιόν. Αυξάνοντας για παράδειγμα, στο δυσθεώρητο ύψος των 750 δισ. τις εισαγωγές του πανάκριβου αμερικανικού LNG για τα επόμενα τρία χρόνια.
Όταν μάλιστα, στα τρεισήμισι χρόνια ενεργειακής κρίσης, η ΕΕ δεν μπόρεσε ή μάλλον, δεν ήθελε να θεσπίσει μια ενιαία τιμή ενέργειας για όλους. Και την ώρα που δεν είναι ορατό το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και η επανάληψη της ροής του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, επιτρέποντας κάποια οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ.