Συνέντευξη τύπου και κάλεσμα από την ΟΑΣΗ Ηλείας στον αγροτικό κόσμο για την νέα κινητοποίηση της Τετάρτης στον ΟΠΕΚΕΠΕ

  • Στις αγροτικές συσκέψεις στα χωριά προβληματίζουν σταφίδα και δάκος στην ελιά

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με μαζικές συσκέψεις και αποφάσεις για κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα επιβίωσής τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι  της Ηλείας,  με φόντο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και σε μια σειρά καλλιέργειες στην περιοχή μας, κυρίως σταφίδα και ελαιόλαδο.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, συνεχίζοντας τον αγώνα, την Τετάρτη 23 Ιουλίου, στις 10.30 το πρωί, πραγματοποιεί νέα κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο. Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης, ο πρόεδρος του Α.Σ Καυκανιάς Νίκος βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Α.Σ Πελοπίου Βασίλης Καταριώτης, απηύθυναν  κάλεσμα σε όλοις τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και στην τοπική κοινωνία  να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση – διαμαρτυρία όχι μόνο για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του νομού.

Όπως ανέφερε ο κ. Βομπίρης αλλά και οι άλλοι δύο πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών, η ΟΑΣΗ συντονισμένη με όλη την Ελλάδα για το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά να επιστραφούν τα χρήματα στις τσέπες των πραγματικών αγροτών που παίρνουν ψίχουλα από τις επιδοτήσεις, τη στιγμή που πάνω στην πλάτη του αγροτικού κόσμου και γενικά του λαού, υπάρχει ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ που κατέληγαν στις τσέπες μεγάλων αγροτών, ιδιοκτητών γης, μεγαλοκτηνοτρόφων-επιχειρηματιών και  μιας “παρέας” παρατρεχάμενων.

«Απαιτούμε να επιστραφούν τα χρήματα στους βιοπαλαιστές αγρότες, να τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να υπάρξουν ποινικές ευθύνες για τους πάντες, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Επίσης ζητάμε να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με την πραγματική παραγωγή και να μην φτάσει πάλι να πληρώσει τα πρόστιμα ο λαός. Εμείς συνεχίζουμε και ενημερώνουμε τον αγροτικό κόσμο με συσκέψεις στα χωριά, σήμερα θα είμαστε στην Εφύρα μαζί με τον Α.Σ Πηνείας¨.   

Επίσης κατά την διάρκεια της συνέντευξης, έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συσκέψεων που γίνονται στα χωριά, όπως εκείνη της μαζικής σύσκεψης της ΟΑΣΗ το βράδυ της Παρασκευής στην Καυκανιά με τη συμμετοχή του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, σε  συνέχεια των αντίστοιχων δράσεων της Ομοσπονδίας σε Καρδαμά, Χειμαδιό – Σόπυ και των περιοδειών σε χωριά του Δήμου Κρεστένων.

Προβληματίζουν σταφίδα και δάκος στην ελιά

Όπως ειπώθηκε, ένα βασικό θέμα  που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, είναι  η κατάσταση με το δάκο, καθώς φαίνεται ότι φέτος τα «χτυπήματά» του στις ελαιοκαλλιέργειες είναι μεγαλύτερα λόγω και της καλύτερης κατάστασης του καρπού της ελιάς. Σημειώθηκε ότι απαιτούνται μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες δημιουργώντας νέα προβλήματα στους βιοπαλαιστές αγρότες, την ώρα μάλιστα που η τιμή του ελαιόλαδου τραβά την… κατηφόρα και τα έξοδά τους για την παραγωγή είναι αυξημένα.

Τέθηκαν επίσης τα προβλήματα με την παραγωγή μαύρης κορινθιακής σταφίδας, τα οποία επισήμανε και χθες ο πρόεδρος,  όπως και με τα σταφύλια, αφού αναμένεται η έναρξη του τρύγου με πολλά «ανοιχτά ζητήματα» για τους παραγωγούς με κύριο αυτό των τιμών των προϊόντων τους, αλλά και της μη ένταξης της σταφίδας στο «μέτρο 23» για αποζημιώσεις από ζημιές στην παραγωγή. Η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι συνεχίζουν όπως είπε τις ενημερώσεις τους στα χωριά, καλώντας σε συμμετοχή αλλά και οργάνωση του αγώνα.


Αγροτικός Σύλλογος Καρδαμά “Η Πρόοδος”

Ανακοίνωση

Την Παρασκευή 11 Ιουλίου και ώρα 21.00 μ.μ. συνήλθαν στον Καρδαμά και στα γραφεία του Συλλόγου οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καρδαμά, Αμαλιάδος, Παλαιοχωρίου, Γαστούνης και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, σε σύσκεψη για τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Όλο αυτό το μεγάλο φαγοπότι που έγινε στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ν.Δ. και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ με το άθλιο καθεστώς των “τεχνικών λύσεων”. Τεράστια ποσά εκατομμυρίων ευρώ κατέληγαν στις “τσέπες” αρπαχτικών και των παρατρεχάμενων τους τη στιγμή που όλοι εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στενάζουμε για να τα βγάλουμε πέρα,και κάθε χρόνο εισπράτταμε όλο και μικρότερες επιδοτήσεις. Καλούμε όλους τους συναδέλφους την Τετάρτη 23 Ιούλη 10.30 το πρωί στον ΟΠΕΚΕΠΕ Πύργου για να διεκδικήσουμε:

1) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή και του πραγματικού ζωικού κεφαλαίου.Μόνο όσοι παράγουν είναι οι πραγματικοί αγροτοκτηνοτρόφοι και όχι οι ιδιοκτήτες γης.
2) Ούτε ένα ευρώ από τον Κρατικό προϋπολογισμό και από τα χρήματα των επιδοτήσεων να μην πάει στα πρόστιμα όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.
3) Τα πρόστιμα να πληρώσουν οι υπουργοί οι διοικήσεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τα αρπαχτικά που τα τσέπωσαν και όσοι έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο.
4) Απαιτούμε να δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων συμμετείχαν στο σκάνδαλο.
5)Η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ,οι έλεγχοι να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες.

Να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα που προβάλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα όπως: Αφορολόγητο πετρέλαιο,μείωση του κόστους παραγωγής,7 λεπτά το Αγροτικό ρεύμα. ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς,εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και ένα λογικό κέρδος για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας.

Για τον Αγροτικό Σύλλογο Καρδαμά
Ο Πρόεδρος: Σούλης Χρήστος
Ο Γραμματέας: Μητσόπουλος Σωτήρης