Πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τασουλα  στην  πανηγυρική τελετή έναρξης της 144ης  Συνόδου της ΔΟΕ  στην Ολυμπιακή Ακαδημία

Στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας  και στις μοναδικές εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας ξεκίνησε  πανηγυρικά χθες το απόγευμα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Τασούλα  η 144η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η έναρξη της Συνόδου της ΔΟΕ, ένα γεγονός υψίστης σημασίας και συμβολισμού, με πολλούς σπουδαίους ανθρώπους του Ολυμπισμού και του αθλητισμού, έγινε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ολυμπία, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αποδέχεται το αίτημα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προκειμένου οι ξένοι επισκέπτες να γνωρίσουν τον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και να ξεναγηθούν στις  ανακαινισμένες  εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

«Σπονδή στην Ολυμπία»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ.  Τασούλας, μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην Τελετή, πρότεινε η εκλογή κάθε φορά του νέου Προέδρου της ΔΟΕ να πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, με δεδομένο ότι οι εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται στο Costa Navarino της Πύλου : «Βρισκόμαστε ακριβώς εδώ, στο πνευματικό αυτό κέντρο του Ολυμπισμού, δίπλα στον Αλφειό ποταμό και κάτω από τον Κρόνιο λόφο, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, όπου γεννήθηκαν τα ιδανικά της ειρήνης, της αριστείας και της ευγενούς άμιλλας. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να τολμήσω να εκφράσω μια σκέψη ως ευχή. Μια πρόταση, θα έλεγα, προς τα αξιότιμα Μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής: Γιατί να μην καθιερωθεί, ως σπονδή στον χώρο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η εκλογή κάθε φορά του νέου Προέδρου της ΔΟΕ να πραγματοποιείται εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία! Καθώς ο συμβολισμός που εκπέμπει η Αρχαία Ολυμπία, ως ιερή γενέτειρα και αιώνια ψυχή του Ολυμπιακού Κινήματος, ταιριάζει απόλυτα με το πολύπλευρο πολιτιστικό, κοινωνικό, αθλητικό και ανθρωπιστικό έργο που αναλαμβάνει κάθε φορά ο επικεφαλής της ΔΟΕ, θα συμβάλατε κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πιστή μεταλαμπάδευση της ολυμπιακής κληρονομιάς. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα, ως λίκνο του Ολυμπισμού, αλλά και ως μία σύγχρονη, ισχυρή Δημοκρατία και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πάψει να αγωνίζεται για τα ιδεώδη της ειρήνης, του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την υλοποίηση των στόχων της Ολυμπιακής Ατζέντας.»

Τους σπουδαίος καλεσμένους από όλο τον κόσμο, Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και μέλη της ΔΟΕ, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ισίδωρος Κούβελος, τονίζοντας τους συμβολισμούς της Αρχαίας Ολυμπίας: «Η Έναρξη της εκλογής του 10ου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ένα γεγονός υψίστης σημασίας και συμβολισμού, που λαμβάνει χώρα στην Αρχαία Ολυμπία – την αιώνια καρδιά του Ολυμπισμού. Ο φάρος της αριστείας, της ειρήνης και της ενότητας, όπου η αρχαία Ολυμπιακή Εκεχειρία απαιτούσε από τα εμπόλεμα κράτη να αφήσουν στην άκρη τις συγκρούσεις τους στο όνομα της ειρήνης και του ευ αγωνίζεσθαι. Σήμερα, σε έναν κόσμο καλυμμένο από αβεβαιότητα, η Ολυμπία υψώνεται ως αιώνιος φάρος ειρήνης, ενότητας και του απεριόριστου πνεύματος της ανθρωπότητας».

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας για την άψογη διοργάνωση και τόνισε με έμφαση ότι «Οι Ελληνες και ο ελληνικός πολιτισμός έδωσαν στην ανθρωπότητα δύο πράγματα, για τα οποία είμαστε ευγνώμονες: Τη δημοκρατία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Το μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα Σπύρος Καπράλος, στο χαιρετισμό του, επανέλαβε την πρόταση του, να διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της ΔΟΕ πάντα στην Αρχαία Ολυμπία.

Το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Εναρξης εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Χορογράφος των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας Αρτεμις Ιγνατίου, παρουσιάζοντας ένα δρώμενο με κρουστά που συμβολίζουν την καρδιά του βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν που χτυπά στην Αρχαία Ολυμπία, του Μανούσου Κλαπάκη και τις χορεύτριες του ART Dance Theater με τίτλο: Citius, Altius, Fortius, Communiter. Η ορχηστρική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη «Ο Χορός του Ζορμπά» που χόρεψαν το Λύκειο Ελληνίδων από την Αθήνα και τον Πύργο και το ART Dance Theater, ξεσήκωσε Ελληνες και ξένους, στην έναρξη της Συνόδου της ΔΟΕ στην Ολυμπία.

Ο θρύλος του άλματος επι κοντώ Σεργκέι Μπούμπκα χθες στην Ολυμπία

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από όλον τον κόσμο και αθλητές, καθώς και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ηλείας και της Δυτ. Ελλάδας.