FOLLOW US: facebook twitter

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ονειρεμένα γενέθλια για το Σινέ Ρόδον!

Ημερομηνία: 03-08-2020 | Συντάκτης:
Απίστευτη βραδιά στον Σταφιδόκαμπο με το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ
Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Γέμισε φίλους της καλής ποιοτικής μουσικής το Σινέ Ρόδον την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, λίγο πριν καλωσορίσουμε τον Αύγουστο και σε μια νύχτα από τις πιο θερμές αυτού του καλοκαιριού. Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στην θεματική του «Το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου» παρουσίασε το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, στον ολόδροσο θερινό κινηματογράφο «Σινέ Ρόδον» στον Σταφιδόκαμπο, γιορτάζοντας τα 30 Χρόνια από την ίδρυσή του!

Τριαντάχρονο πλέον το Σινέ Ρόδον ξεκινάει από φέτος την σύμπραξή του με το Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης όπως ανακοινώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Γιώργο Βούκανο και τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννη Λέντζα, οι οποίοι χαιρέτησαν το κοινό και ευχήθηκαν η επόμενη χρονιά να είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα της φετινής έτσι ώστε το Φεστιβάλ να εμπλουτιστεί με περισσότερες εκδηλώσεις.

Το Σινέ Ρόδον ο πρώτος θερινός δημοτικός κινηματογράφος στην Ελλάδα βρίσκεται στον Σταφιδόκαμπο, ένα μικρό αγροτικό χωριό του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Αλεβιζόπουλου, το 1991. Συνεχίζει για 30 χρόνια να ικανοποιεί τις ανάγκες για ψυχαγωγία των συγχωριανών αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που έχουν την ευκαιρία να ξεκουράσουν το σώμα και να τέρψουν την ψυχή κάτω από τον έναστρο βραδινό ουρανό του Ηλειακού κάμπου σε μια λουλουδιασμένη καταπράσινη τοποθεσία εκτάσεως τεσσάρων στρεμμάτων.

Ο θερινός κινηματογράφος με την μεγαλύτερη οθόνη προβολής στη χώρα, εκτός από την προβολή ταινιών , φιλοξενεί μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, βραδιές ποίησης, λογοτεχνίας ακόμη και αστρονομίας!

Με μεγάλη συγκίνηση ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, γέννημα θρέμμα ενός τόπου που διψάει για πολιτισμό, και είναι η ψυχή του κινηματογράφου, περιέγραψε πως ξεκίνησε δειλά, στον χώρο που ο παππούς του είχε δωρίσει στην κοινότητα, η πρώτη προβολή τριάντα χρόνια πριν με φτωχικά τεχνικά μέσα και μόλις 70 νοικιασμένα καθίσματα και την έκπληξη που δοκίμασαν όταν είδαν να καταφθάνουν 300 άτομα.

Το Σινέ Ρόδον είχε μόλις γεννηθεί! Με τον τότε πρόεδρο Νίκο Αντίοχο που έδωσε και το όνομα «Ρόδον», στήριξαν και δημιούργησαν αυτό το κύτταρο πολιτισμού που έχει φιλοξενήσει χιλιάδες κόσμου. Το 1991 συστάθηκε και το ΝΠ «Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο Σταφιδοκάμπου», για να διαχειρίζεται τα θέματα Πολιτισμού.

Η παρουσία του Συνόλου Χάλκινων Πνευστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην επέτειο των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Σινέ Ρόδον χάρισε βαθιά ικανοποίηση στον Γιώργο Αλεβιζόπουλο καθώς θυμήθηκε τους αγώνες και την αγωνία που βίωσαν με τον δημοσιογράφο Γιώργο Μαρινόπουλο ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ηλεία, τότε που το «μαύρο» στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό μας φορέα ήταν το «μαύρο» που πλάκωσε την ψυχή μας.

Ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος υποστηρίζει με συνέπεια την άποψη πως ο πολιτισμός προέρχεται και ανήκει στον λαό που τον δημιουργεί και για το λόγο αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται ακόμα και στα πιο μικρά μέρη από τους φορείς της αυτοδιοίκησης και η πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός σε προσπάθειες όπως το θέμα του ημιτελούς κινηματοθεάτρου Σταφιδοκάμπου.

Θυμίζουμε ότι το 2017, λόγω μεγάλης ζήτησης (750 θέσεις) για τις ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΟΥΖΟΥ του Σταφιδοκαμπίτη Γιάννη Γαλανόπουλου με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Σταύρο Νικολαΐδη, η παράσταση δεν μπορούσε να γίνει στο Ημιτελές Κινηματοθέατρο. Έτσι, έγινε στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ, όπου χτίστηκε για αυτήν την πρεμιέρα και η μόνιμη σκηνή στο θερινό σινεμά.

Σε αυτή τη μόνιμη σκηνή του σινεμά ανέβηκε το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και μας χάρισε μια πολύ ποιοτική βραδιά στο Καλοκαιρινό Ταξίδι του Πολιτισμού με ένα δροσερό μουσικό πρόγραμμα, με αγαπημένα κλασικά θέματα από όπερες, soundtrack, musical .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος