FOLLOW US: facebook twitter

8+1 τρόποι για να συνδεθεί ο αγρότης με τον τουρισμό

Ημερομηνία: 21-08-2017 | Συντάκτης:

Τι πρέπει να προσέξουν, όμως, οι ντόπιοι παραγωγοί για να καταφέρουν να «μπουν στο κάδρο» των μελλοντικών πελατών τους και να κερδίσουν μια θέση στη λίστα των προτιμώμενων προμηθευτών των ξενοδοχείων και των εστιατορίων της περιοχής; Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, οκτώ συν ένα σημεία προσοχής και παρουσιάζουμε πρακτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε καθένα από αυτά τα σημεία.

1.Διερεύνησε προσεκτικά την τοπική αγορά και εντόπισε τα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην ευρύτερη περιοχή. Μάθε αν ψωνίζουν ντόπια προϊόντα και αν ναι, από πού ψωνίζουν. Βοήθησε τους σεφ ή τους ιδιοκτήτες να ψωνίζουν πιο φρέσκα προϊόντα σε μικρότερες ποσότητες, προσχεδιάζοντας μαζί τον σωστό χρονισμό στην παραγωγή. Σε περίπτωση πάλι που δεν ψωνίζουν από την ντόπια αγορά, ένας λαχανόκηπος στα μέτρα τους ίσως τους πείσει να το ξανασκεφτούν.

2.Εντόπισε μοναδικά ή ανερχόμενα προϊόντα. Η λειτουργία ενός εξαιρετικού εστιατορίου μέσα ή έξω από ένα ξενοδοχείο είναι μια πολλή δύσκολη δουλειά. Κάθε εστιάτορας ψάχνει το «κάτι» που θα τον διαφοροποιήσει. Και εκεί μπορείς να προσθέσεις αξία εσύ. Ψάξε τριγύρω και εντόπισε ποια προϊόντα είναι σε σπανιότητα ή απουσιάζουν πλήρως από την τοπική αγορά. Ψάξε κάτι μοναδικό! Αν εσύ διαφοροποιηθείς από τους υπόλοιπους παραγωγούς, θα βοηθήσεις και τους πελάτες σου να πετύχουν το ίδιο.

3.Συναντήσου με τους σεφ και τους εστιάτορες. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπεις στην τοπική αγορά είναι να συμμετέχεις σε εκδηλώσεις ή σε δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν συνήθως οι πελάτες σου. Δώσε λίγο από τον χρόνο σου να βοηθήσεις ή πρόσφερε προϊόντα στις εκδηλώσεις αυτές και σύντομα θα μπορέσεις να αποτελείς μέρος αυτής της κοινότητας.

4.Επινόησε ένα σχέδιο. Κλείσε ραντεβού με τους πελάτες σου και πήγαινε στη συνάντηση προετοιμασμένος με ένα απλό σχέδιο δράσης και κάποιες ιδέες για το ποια προϊόντα θα μπορούσαν να τους διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό και γιατί. Αυτό απαιτεί μια μικρή έρευνα και προετοιμασία, αλλά σίγουρα θα σε κάνει να φανείς πολύ πιο επαγγελματίας και θα δημιουργήσει θετική προδιάθεση. Επίσης, χρειάζεται να χτίσεις ένα πρώτο επιχειρηματικό σχέδιο που θα σε βοηθήσει να στοχεύσεις καλύτερα και να επενδύσεις πιο αποδοτικά.

5.Διαφοροποιήσου συντηρητικά. Αν ξεκινάς τώρα, πρόσεξε! Διάλεξε λίγα και καλά προϊόντα και εξασφάλισε υψηλή ποιότητα στην παραγωγή. Η όλη λογική του να ξεκινάς σε μικρή κλίμακα είναι να ακονίσεις τις ικανότητές σου και να κερδίσεις πολύτιμη εμπειρία πριν μπεις σε κάτι μεγαλύτερο. Πρέπει να είσαι έτοιμος να παράγεις περίπου 25% περισσότερο από κάθε προϊόν στην αρχή, ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα μπορείς να καλύψεις τη ζήτηση αν η απόδοσή σου δεν είναι η αναμενόμενη.

6.Ξεκίνα με μικρά βήματα, κάνε άλματα μετά. Εστίασε στην αρχή σε έναν ή δύο πελάτες. Δούλεψε μαζί τους για μία – δύο σεζόν, ώστε να διορθώσεις όλα τα θέματα που θα ανακύψουν πριν επενδύσεις σημαντική ενέργεια και χρήμα. Οι εστιάτορες και οι σεφ έχουν τη φήμη άστατων και ανήσυχων επαγγελματιών. Αρχίζοντας, λοιπόν, συντηρητικά, μειώνεις σημαντικά τον κίνδυνο να «καείς» από αναξιόπιστους πελάτες.

7.Κάνε το διαδραστικά. Καλό θα είναι να εμπλέξεις τους ιδιοκτήτες, τους εστιάτορες και το προσωπικό τους σε αυτό που κάνεις, όσο το δυνατόν περισσότερο. Οργάνωσε μια μικρή γιορτή κατά τη φύτευση ή κατά τη συγκομιδή, κατά τις οποίες οι πελάτες σου, οι σεφ και το προσωπικό τους θα μπορούν να επισκεφθούν το χωράφι σου, ώστε να δουν από κοντά τη διαδικασία της παραγωγής και τη φροντίδα που δίνεις στα προϊόντα που χρησιμοποιούν. Αν υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσε ένα μικρό τραπέζι με τα προϊόντα σου μαγειρεμένα σε διάφορες συνταγές. Έτσι, και τη σχέση θα καλλιεργήσεις και θα αναδείξεις την ποιότητα των προϊόντων σου.

8.Χτίσε το brand σου. Κάνε όλα εκείνα τα βήματα που χρειάζεται για να διατηρήσεις τις επιτυχημένες συνεργασίες σου. Ζήτα συχνά ανατροφοδότηση, ζήτα και πρόσφερε τακτικά προτάσεις και ιδέες και καλλιέργησε την εικόνα σου ως καινοτόμου και αξιόπιστου συνεργάτη. Αξιοποίησε ενεργητικά τη γνώση και την εμπειρία και ενσωμάτωσε τα πλεονεκτήματά σου στο όνομα της εταιρείας σου. Αναζήτησε τον κατάλληλο σύμβουλο που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις και να ενισχύσεις την εικόνα σου στην αγορά.

+1.Ενημερώσου και εκπαιδεύσου. Βέβαια, πριν από όλα τα παραπάνω, η πρώτη και καθοριστική κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι να αναζητήσεις την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση, που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις τη στρατηγική σου και να κυνηγήσεις πιο συστηματικά τους στόχους σου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος